Japan en VS blijven nieuw geld in economie pompen

Voor het eerst in twee jaar optimisme onder grote Japanse fabrikanten

JAN KLEINNIJENHUIS

De Japanse economie vertoont tekenen van 'gematigd herstel', maar dat is voor de centrale bank nog geen reden zijn stimuleringsbeleid af te bouwen. De Bank of Japan liet gisteren weten voorlopig door te gaan met het opkopen van leningen om op die manier de geldhoeveelheid in het land te vergroten. Jaarlijks drukt de centrale bank tot 70 biljoen yen (540 miljard euro) aan nieuw geld bij, om op die manier de inflatie in het land aan te wakkeren.

Met de aankondiging van herstel drukt de Bank of Japan zich in de meest positieve bewoordingen uit over de economie sinds begin 2011, vlak voor een zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami het land troffen. Volgens de centrale bank nemen zowel de export als de consumentenuitgaven toe, en wijzen de verwachtingen voor de industriële productie en detailhandelsverkopen op een gunstige ontwikkeling van de economie. De goede cijfers vertalen zich in een stijgend vertrouwen van producenten. Voor het eerst in twee jaar is er sprake van optimisme onder grote Japanse fabrikanten. Ook het consumentenvertrouwen is flink gestegen de laatste maanden, hoewel er recent een onverwachte dip in de stemming van huishoudens werd genoteerd.

De Bank of Japan werkt toe naar een inflatiedoelstelling van minimaal 2 procent in 2015, en lijkt op koers te liggen. De inflatie in het huidige jaar - dat tot 31 maart 2014 loopt - zal volgens de centrale bank uitkomen op 0,6 procent. Het daaropvolgende jaar neemt de inflatie naar verwachting toe tot 1,3 procent. De economische groei wordt geraamd op 2,8 procent voor het lopende jaar en 1,3 procent in 2014.

De Amerikaanse centrale bankpresident Ben Bernanke liet gisteren weten vast te willen houden aan het huidige stimuleringsbeleid van het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed. Bernanke veroorzaakte een aantal weken geleden enige onrust op financiële markten met de aankondiging op termijn het steunbeleid te willen beëindigen. De Fed koopt maandelijks voor 85 miljard dollar aan langlopende leningen op om op die manier de rente laag te houden en de economie te stimuleren. Gisteren liet Bernanke echter weten dat er sprake zal moeten zijn van een flinke daling van de werkloosheid voordat de centrale bank het tempo van aankopen terug wil schroeven.

De Amerikaanse economie heeft het volgens Bernanke lastig vanwege de noodzaak tot bezuinigingen en lastenverzwaringen om het begrotingstekort weg te werken. Daar komt bij dat de inflatie nog altijd laag is en de werkloosheid te hoog. "Als je dat bij elkaar optelt is het duidelijk dat de Amerikaanse economie voor de nabije toekomst het huidige soepele monetaire beleid nog nodig heeft", aldus de bankpresident. Binnen de Fed klinken echter ook stemmen om het stimuleringsbeleid eerder te beëindigen, zo bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering die gisteren openbaar werden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden