Japan en Australië tekenen militair pact

tokio – Japan en Australië hebben gisteren in Tokio een veiligheidsovereenkomst getekend in een kennelijke poging tegenwicht te bieden tegen het in militair opzicht snel groeiende China.

De samenwerking is voor zowel Japan als Australië een manier om militair onafhankelijker te worden van de Verenigde Staten. Het verdrag behelst het houden van gezamenlijke oefeningen voor VN-vredesmissies en het samen optrekken in de strijd tegen terreur en Noord-Korea.

Het is het tweede defensieverdrag dat Japan sluit met een ander land. In 1960 sloot Japan een veelomvattend verdrag met de Verenigde Staten waarin de VS Japan garanderen het land te zullen verdedigen als het wordt aangevallen. De Amerikanen kregen diverse bases in Japan.

Want Japanners mogen zelf niet vechten. Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan, dat als agressor vele landen in de regio had bezet, zelf nog een tijdlang bezet gehouden door de Verenigde Staten om te voorkomen dat het land op de oude voet zou doorgaan. Ook kwam er een door de Amerikanen geschreven grondwet, die nog steeds van kracht is. Daarin staat dat Japan geen leger mag hebben, maar alleen een ’zelfverdedigingsmacht’.

Ruim zestig jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog wil Japan nu af van de beperkingen. Premier Abe heeft van het herzien van de pacifistische grondwet en het militair verzelfstandigen van Japan speerpunt van zijn beleid gemaakt. Een strategische alliantie met een andere grote en democratische speler in Oost-Azië als Australië past binnen Abe’s strategie.

Zowel Japan als Australië ontkent dat de samenwerking iets te maken heeft met de groeiende defensie-uitgaven van China. Maar dat gelooft geen mens. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde afgemeten. „We hopen maar dat wat Australië en Japan over China zeggen ook klopt”, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden