Januskop

De ramadan is voor moslims een heilige periode. Maar voor sommigen onder hen is het uitgerekend de tijd waarin zoveel mogelijk 'kuffars' (ongelovigen) omgebracht moeten worden. Zie hier de januskop die het islamlichaam kroont. Gisterochtend begonnen nog in tal van landen talrijke moslims vreedzaam aan een nieuwe vastendag. Maar tegelijkertijd werden in Tunesië, Frankrijk en Koeweit dodelijke aanslagen door geloofsgenoten gepleegd. De niet-moslim staat voor een dilemma: is de islam een barmhartige religie of een sektarisch geloof dat zijn wil tot overheersing met geweld wil opleggen? De oorsprong van de verwarring ligt in de januskop die de stichter van de islam zelf droeg: barmhartige profeet in Mekka, meedogenloos krijger in Medina. De sporen hiervan zijn in de heilige Koran in ruime mate te vinden.

In Frankrijk wordt het dilemma steeds consistenter en de beproevingen waaraan de oorspronkelijke bevolking van het land wordt blootgesteld steeds verwarrender. Gisteren werd een jihadistische aanslag op een gasfabriek groot nieuws. Zeker omdat een 'techniek', die in het Midden-Oosten de laatste maanden veelvuldig is toegepast, nu voor het eerst binnen de landgrenzen is gesignaleerd: een gewone Fransman werd door jihadisten vermoord en zijn afgehakte hoofd aan een hek bevestigd. Genoeg om een heel volk te laten sidderen. Dit volgt op de spectaculaire aanslagen van januari tegen de redactie van het blad Charlie Hebdo en de klanten van het joodse 'Hyper Kacher'. Daarbij zijn er nog de verijdelde aanslagen op kerken en treinen van een paar maanden geleden. Eergisteren nog werd bekend dat op de computer van de Algerijnse hoofdverdachte Sid Ahmed Ghlam teksten zijn gevonden die de omvang van zijn bedoelingen verrieden: hij hoopte in een trein tot 150 reizigers te kunnen doden.

Probeer eens de psyche van de geterroriseerde 'kuffar' te doorgronden die zich steeds meer bedreigd voelt en zich als potentieel slachtoffer ziet. Maar als je dit toch doet, dan zonder het politiek correcte sjabloon dat van hem een onverdraagzame racist met weinig empathie maakt.

Afgelopen dinsdag stond in Trouw een aantal stukjes, vanuit Aarhus geschreven, over de electorale winst van de nationalistische Deense Volkspartij. Drie westerse immigranten, een Nederlander, een Fransman en een Amerikaanse, mochten vertellen hoe ze van die uitslag walgden en evenzeer van de xenofoob geworden Denen. Het was een eenzijdig ratjetoe die geen moment in herinnering bracht hoe veel beproevingen de Denen de laatste jaren hebben moeten doorstaan. Cartooncrisis (100 doden wereldwijd), verijdelde aanslag op de krant Jyllands-Posten en een mislukte aanslag op een van die cartoonisten. Daarbij werd ook niet gerefereerd aan de februari-aanslagen van een islamist op een festival van het vrije woord en de Grote Synagoge van Kopenhagen (2 doden). Ook niet op de migrantenrellen van 2005 en 2008 in Aarhus.

Ik heb een tijdje in deze stad vertoefd, tien jaar geleden. Om wat van de eenzijdigheid om te buigen: ik heb in Aarhus vooral aangename mensen gezien en ontmoet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden