Liesbeth Maliepaard.Beeld Mark van der Zouw

ReceptLiesbeth Maliepaard

Janssons frestelse op de bbq is als survivallen voor beginners

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Vorig jaar rond deze tijd heb ik met mijn kookkunsten een groep van negen Nederlanders helpen overleven in de woeste bossen van Jämtland in het noorden van Zweden. Ik was met mijn kinderen een week family bushcraften, oftewel: vrijwillig op survival met het hele gezin.

We zaten aan een meer waar Bob Ross van zou watertanden. Belachelijk veel lovely little trees, phthalo blue spiegelend water en gigantische keien die daar zijn neergeworpen in de laatste ijstijd en nu prachtig zijn begroeid met alle mogelijke mossen. Elke dag bracht bushcraftmaster Geerd een bezoek aan ons afgelegen kamp. Hij leerde ons profi fikkies steken, houthakken, gereedschap snijden, eetbare planten herkennen, giftige paddestoelen vermijden, vissen, vallen zetten, kanoën en nog veel meer.

Wie nu denkt dat wij op blaadjes en geroosterde eekhoorn leefden: nee. Geerd liet ook bakken aardappelsalade voor ons achter, gemarineerde karbonades, worstjes, ingemaakte bieten, soeppakketten, pakken pannekoekmeel, zakken broodmeel, melk, eieren, broden, boter, jam, kaas, bacon, ahornsiroop en heel veel aardappels en groente uit zijn tuin. Daar moesten we ons maar mee zien te redden. Tot de volgende dag, als hij weer nieuwe proviand meenam.

Keihard overleven was het dus niet. Toch gedroegen wij ons verdacht veel als een groep jagers-verzamelaars. Moeder en dochter haalden water uit de beek voor de groep. Vader en zoon hielden zich bezig met het vuur. Ik ging uren bosaardbeitjes, frambozen en lingonberry plukken en maakte er jam van. Als het jonge stel van de groep ging vissen, smulden we met z’n allen van dat ene gegrilde baarsje. Ik maakte bruin en wit brooddeeg terwijl de kinderen berkentwijgen van hun bast ontdeden. Aan de blanke stokken prikten we worstjes en omwikkelden ze met deeg. Even boven het vuur en we smulden van de beste worstenbroodje sinds de oertijd. Alles smaakt nu eenmaal honderd keer beter als het op vuur bereid is. Zelfs al komen de ingrediënten uit de supermarkt.

Janssons frestelse

Ingrediënten (voor 6-8 personen)

• 100 g roomboter
• 400 g uien, gesnipperd,
• 2 kg romige vastkokende aardappels, als dunne friet gesneden
• 375 g Zweedse sprotjes op zuur/zure haring in stukjes
• 300 ml crème fraîche
• 300 ml slagroom
• handje broodkruim

Bereiding

Zet de Dutch oven/gietijzeren braadpan boven je vuur, op je bbq of op het gas en laat de boter erin smelten. Doe de uien erbij en bak ze helemaal glazig. Voeg de aardappels, vis, crème fraîche en slagroom toe en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel het broodkruim erover en bak ± 1 uur met de deksel erop boven het vuur of in de oven op 250°C. Als je het niet op krijgt, helemaal niet erg: de volgende dag is het nóg lekkerder.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden