Jansen Steur zoekt steun

Neuroloog wil in hoger beroep een nieuwe expert, die begrip toont voor zijn foute diagnoses

Is er nog een neuroloog te vinden die begrip heeft voor Ernst Jansen Steur? Zijn nieuwe advocaat denkt van wel. Gisteren begon in Arnhem het hoger beroep in de zaak tegen de Twentse oud-neuroloog, die eerder dit jaar door de rechtbank in Almelo werd veroordeeld tot drie jaar cel. Misdiagnoses met ernstige gevolgen die hij had kunnen voorzien, oordeelden de rechters op basis van de verklaringen van vier collega-neurologen.

De collega die Jansen Steur zelf had goedgekeurd, de Groningse hoogleraar Jos Snoek, ontpopte zich in Almelo als diens grootste criticaster. Geprovoceerd door de verdachte die maar bleef herhalen dat hij goede redenen had om de diagnoses te stellen ook al klopten ze niet met het ziektebeeld, sprak hij van 'hapsnap-diagnoses' bij kwetsbare patiënten door Jansen Steur.

Voor advocaat Peter Plasman, door Jansen Steur ingehuurd voor het hoger beroep, is die tirade het bewijs dat deze expert - die zijn cliënt destijds moest kiezen uit een lijstje dat hem werd aangeleverd - moet worden aangevuld door een andere neuroloog. Zelf kwam Plasman op de proppen met Rien Vermeulen, emeritus-hoogleraar neurologie in het AMC. Deze generatiegenoot van Jansen Steur liet vorig jaar in verschillende media weten begrip te hebben voor een deel van het handelen van Jansen Steur destijds.

Voor de aanklager in Arnhem heeft de Amsterdamse neuroloog zich juist met die uitspraken - die hem een berisping opleverden van het AMC-bestuur - gediskwalificeerd. Zij heeft geen behoefte aan een 'studievriend' van Jansen Steur en stelt dat de vier experts in Almelo genoeg gezegd hebben.

Over een andere kandidaat - volgens Plasman zou ook de Leidse neuroloog en generatiegenoot van Jansen Steur Paul Briët bereid zijn te getuigen - kon ze gisteren nog niet oordelen.

De aanklager vond het geen probleem dat Jansen Steur extra wordt onderzocht. Volgens Plasman is hij mogelijk ontoerekeningsvatbaar omdat hij na een auto-ongeluk een ernstige hersenbeschadiging zou hebben opgelopen. Die zou hem gehinderd hebben bij het werk ruim twintig jaar terug, net als zijn medicijnverslaving. Tegenover Justitie verklaarde Jansen Steur dat die verslaving geen invloed had op zijn werk, een uitspraak die de rechter in Almelo liet meespelen. Volgens Plasman is dat te zien als het typische gedrag van een verslaafde: die ontkent zoiets.

De celstraf van Jansen Steur viel hoger uit dan velen verwachtten, mede omdat hem de zelfdoding van een van zijn patiënten werd aangerekend. Plasman hoeft daarover geen nader onderzoek, hij verwacht dat hij dit beeld kan bijstellen met de bestaande gegevens, zo verklaarde hij na de zitting.

De aanklager denk alsnog het hof te kunnen overtuigen van het feit dat Jansen Steur zijn patiënten met opzet in hulpeloze staat bracht - een onderdeel waarvoor de rechtbank hem vrijsprak.

Half januari beslist het Arnhemse hof of Plasman zijn nieuwe expert krijgt. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden