Jansen Steur wint eerste slag van justitie

Verdediging: Ook collega's klaagden niet over medisch handelen

Fouten heeft hij zeker gemaakt, maar een aanklager die hem daarom zes jaar vast wil zetten heeft 'kwaadaardige' oordelen over een arts waarover destijds niemand klaagde.

Dat zei Frank van Gaal, de advocaat van de Ernst Jansen Steur, gisteren in zijn slotpleidooi voor de rechtbank Almelo. De voormalig neuroloog (68) staat er terecht voor verkeerde behandelingen van negen patiënten, die daaraan allemaal forse schade overhielden - een van hen benam zichzelf het leven. Allemaal het gevolg van de mishandeling van Jansen Steur, betoogde officier van justitie Marjolein van Eykelen vorige week. De arts had bovendien kunnen weten wat deze gevolgen waren, en nam bewust het risico. Ze eiste zes jaar cel.

Volgens advocaat Van Gaal had de oud-dokter voor veel behandelingen goede redenen - ook al liep hij 'op de troepen vooruit' - en als hij fout zat was van opzet geen sprake. "Er is niets zo erg voor een arts als merken dat je diagnoses en behandelingen niet goed werken." De advocaat wees erop dat geen van de collega's van de neuroloog destijds klachten hadden over diens medische handelen. "Een prutsdokter zou niet zo lang gefunctioneerd kunnen hebben."

De aanklager gaat volgens Van Gaal mee in de publieke veroordeling van Jansen Steur, waarbij een dokter die fouten maakt wordt weggezet als een 'boze tovenaar'. Bovendien heeft juist justitie jaren getalmd met vervolging, aldus Van Gaal. Toen na alle mediapublicaties dan toch actie werd ondernomen, bleek een flink deel van de feiten verjaard, waarop justitie de aanklacht kunstmatig verzwaarde. Zo werd 'mishandeling' aangevuld tot opzettelijk 'in hulpeloze toestand achterlaten' - feiten waarvoor volgens de advocaat geen bewijs is. Van Gaal eiste vrijspraak.

De aanklager eiste vorige week dat de beklaagde neuroloog al volgende week, na de laatste inhoudelijke zitting, het gevang in zou gaan. Maar de rechter ging mee in het pleidooi van Van Gaal dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de oud-specialist op de vlucht zal slaan. Nadat Jansen Steur volgende week zijn 'slotwoord' uitspreekt is hij in ieder geval vrij man tot 11 februari volgend jaar, als de rechtbank uitspraak doet.

Boze dokter of held?
Vorige week ging het over een lastige arts, die niet luisterde naar zijn patiënten en onredelijk kwaad werd als die hemtegen durfden te spreken. Er was zelfs een asbak door de lucht gevlogen, aldus de aanklager.

Gisteren schetste de advocaat het beeld van een arts 'bij wie de patiënten altijd voorop stonden'. Iedereen droeg hem op handen. Toen een patiënt dreigde van het dak van het ziekenhuis in Enschede af te springen, was het Jansen Steur die hem er vanaf haalde. "Hij was de held van de dag." Zelfs de Duitse ziekenhuisdirecties ontdekten geen medische fouten. Ze moesten Jansen Steur alleen maar laten gaan vanwege de ophef in Nederland. Eén ziekenhuis zou hem zelfs na die ophef een nieuw contract hebben aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden