Jansen Steur veroordeeld tot drie jaar cel

Beeld anp

Ernst Jansen Steur moet drie jaar de gevangenis in voor zijn rol in de zelfdoding van een van zijn patiënten en lichamelijke mishandeling van anderen.

Dat oordeel heeft de rechtbank in Almelo vanmiddag uitgesproken in de grootste medische strafzaak ooit in Nederland. De voormalig neuroloog uit het Medisch Spectrum Twente stond er terecht voor foute diagnoses en verkeerde beoordelingen die bij negen patiënten ernstige schade opleverden. Ze leefden jaren in de verkeerde veronderstelling dat ze leden aan ziektes als Parkinson of Alzheimer.

In de zaak van de overleden patiënte heeft Jansen Steur zijn zorgplicht 'ernstig geschonden' en willens en wetens het risico genomen dat deze vrouw - na twijfelachtige diagnoses en sterke medicatie - zichzelf het leven zou benemen omdat ze in de overtuiging was dat ze in de laatste fase was van alzheimer. Deze psychische problemen zijn direct het gevolg van de behandeling van Jansen Steur, zegt de rechter.

Hetzelfde geldt voor de problemen bij andere patiënten - ernstige psychische klachten en bijvoorbeeld het verlies van werk of een relatie.

Van een aantal andere beschuldigingen werd Jansen Steur vrijgesproken. Zo zou hij patiënten volgens de aanklager in een 'hulpeloze toestand' hebben gebracht, maar die waren volgens de rechtbank nog steeds in staat een second opinion aan te vragen. De meeste patiënten waren aanwezig bij de uitspraak, net als Jansen Steur zelf. Hij reageerde met strak gezicht op het vonnis.

Het Openbaar Ministerie eiste eind vorig jaar zes jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Jansen Steur. Hij zou willens en wetens het risico genomen op forse schade bij zijn patiënten.

De advocaat van Van Gaal had gepleit dat de neuroloog niet opzettelijk had gehandeld, bovendien zou een deel van de feiten zijn verjaard. De zaak speelde tot 2003, het jaar waarin Jansen Steur onder druk vertrok uit het ziekenhuis in Enschede. Psychologen hadden Jansen Steur, die destijds verslaafd was aan slaapmiddelen en anti-depressiva, deels ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Jansen Steur hoeft niet onmiddellijk de cel in, hij kan bovendien nog in hoger beroep. De verwachting is dat hij hiertoe besluit, zijn advocaat bestreed tijdens de strafzaak de link tussen de psychische problemen van patiënten en de misdiagnoses van de voormalig specialist.

Vorig jaar had de rechtbank de eis van het OM naast zich neergelegd dat de oud-specialist zo snel mogelijk de cel in moest. Volgens de rechters is Jansen Steur altijd verschenen en is er geen vrees voor vluchtgevaar. Patiënten reageerden aan het begin van de uitspraak gelaten op de mogelijke straf van de oud-specialist. "Wij veranderen er niet van, maar ik hoop wel dat dit een signaal geeft aan andere artsen", aldus een van hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden