Jansen Steur sjoemelde met meer receptenblokken

Ernst Jansen Steur komt aan bij de rechtbank.Beeld epa

Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur noemde zich op zijn receptenblok 'professor'. "Nu noem ik dat ziekelijk", zei hij vanochtend zelf.

Op de eerste dag van de strafzaak in Almelo tegen de Twentse oud-specialist - die nimmer hoogleraar is geweest - kwam zijn gesjoemel met receptenblokken uitgebreid aan bod. Jansen Steur raakte in 1998 verslaafd aan medicijnen en schreef zichzelf steeds meer kalmeringsmiddelen en slaapmedicatie voor.

Toen de apotheker in zijn ziekenhuis, het Medisch Spectrum Twente, hem daar kritische vragen over ging stellen, wijzigde de neuroloog zijn tactiek. Hij gebruikte de receptenblokken van een collega-neuroloog en later ook van de psychiater die hem behandelde - juist voor de persoonlijke crisis die had geleid tot de medicijnverslaving.

Op deze blokken schreef hij recepten uit op naam van onder meer zijn toenmalige vrouw en een bevriende patiënt. Deze laatste moest bij een apotheek buiten het ziekenhuis middelen gaan halen, waaronder opvallend genoeg ook een medicijn tegen de ziekte van Parkinson. Dat laatste was niet voor eigen gebruik, verklaarde de oud-neuroloog, hij wilde een voorraadje opbouwen waarmee hij patiënten direct kon laten starten met inname, om de langdurige procedure van toestemming vragen aan de ziektekostenverzekeraar, voor te zijn.

De directe collega van Jansen Steur heeft aangegeven dat een compleet receptenblok van zijn bureau verdween, maar de oud-specialist verklaarde dat hij zich enkel kan herinneren dat hij één vel meenam. Diefstal van receptenblokken is een van de zaken waarvoor Jansen Steur wordt vervolgd, maar zelf ziet hij dat anders. "Er lagen bij het secretariaat blokken van alle specialisten, er waren ook recepten met onze namen gezamenlijk erboven. Er was sprake van enigszins gemengd gebruik van recepten." De collega van Jansen Steur dacht daar destijds heel anders over, volgens het strafdossier 'ontplofte' deze neuroloog toen de apotheker hem vertelde dat Jansen Steur zijn recept had gebruikt.

In het strafonderzoek is ook een voorbedrukt recept opgedoken op naam van 'prof. Jansen'. De oud-specialist verklaarde dat deze toevoeging hem destijds een groter gevoel van eigenwaarde gaf. "Dat was in het kader van de medicijnverslaving. Nu zou ik dat een symptoom van ziekelijkheid noemen." Jansen Steur heeft zijn verslaving altijd toegegeven, vanaf het moment dat deze leidde tot zijn vertrek uit het Twentse ziekenhuis is 2003.

Afgelopen vrijdag vertelde Jansen Steur de tuchtrechter in Zwolle dat hij een zakje met marihuana in zijn bureaula bewaarde ter voorlichting van patiënten, die er baat bij zouden kunnen hebben als pijnbestrijder. Opvallend genoeg zijn er geen aanwijzingen dat iemand in het ziekenhuis Jansen Steur aansprak op zijn vermeende hoogleraarstitel. Onderzoeken naar de persoonlijkheid van Jansen Steur volgen later in het onderzoek. De oud-specialist staat behalve de diefstal met receptenblokken terecht voor foutieve behandeling van negen patiënten, met ernstige gevolgen waaronder 1 suïcide tot gevolg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden