Update

Jansen Steur nooit meer aan de slag als arts

Beeld ANP

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur mag nooit meer als arts werken na het stellen van verkeerde diagnoses. De tuchtrechter heeft hem verboden zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan.

Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden een tuchtzaak tegen hem aangespannen. Hij had deze mensen verteld dat ze een ernstige ziekte hadden, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, en schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Later bleken deze mensen de ziekte helemaal niet te hebben.

Dubieuze gronden
'Het beeld dat van de arts naar voren komt, is dat hij te snel en op dubieuze gronden tot een diagnose kwam en soms wel, soms niet bijpassende medicatie voorschreef', stelde de tuchtrechter. De ex-neuroloog negeerde signalen die hem op andere gedachten hadden moeten brengen.

De tuchtrechter vermoedt dat Jansen de fouten maakte doordat hij verslaafd was aan slaapmedicijnen. Het feit dat hij geen enkele twijfel toonde over de diagnoses, ook niet tijdens de zitting, was voor het college voldoende het onverantwoord te achten dat Jansen ooit weer als arts aan de slag kan gaan. Als hij zich ooit in het buitenland als arts inschrijft, zal die inschrijving onmiddellijk geschorst worden, ook al wordt hoger beroep daartegen ingesteld.

Overbodig
Jansen stond overigens al niet meer ingeschreven in het BIG-register en had eerder al aangegeven niet meer als arts aan de slag te willen. Mede daarom noemde zijn advocaat de tuchtzaak eerder al 'volkomen overbodig'.

Behalve tegen Jansen is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de ex-patiënten hadden ook zij in moeten grijpen. Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld.

Slachtoffers zien in de uitspraak van de tuchtrechter tegen ex-neuroloog Ernst Jansen erkenning voor het leed dat ze is aangedaan. 'Een betere uitspraak had niet gekund', zei letselschade-expert Yme Drost.

Ontlading
Hij sprak in een eerste reactie van een ontlading. 'In een woord fantastisch. Jansen zei ooit nooit meer als arts werkzaam te willen zijn. Toch troffen journalisten hem aan het werk als arts in Duitsland. Met deze uitspraak kan hij nooit meer in Europa werkzaam zijn in zijn beroep. Jansen is een ernstig falende arts en deze vijf klagers stonden daar symbool voor.'

Joke Prins, bij wie ten onrechte de diagnose MS is gesteld, was blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. 'De eerste slag hebben we gewonnen', zei ze in tranen. Ex-patiënt Martin Kamstra kreeg jarenlang onterecht botoxinjecties in zijn voetspieren geïnjecteerd. Hij loopt sindsdien op krukken. 'Vandaag heb ik voor het eerst gehoord dat de diagnose onjuist was. Ik ben altijd voorgelogen. Ik voel me een stuk beter nu dit is uitgesproken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden