Jansen Steur naar specialist

Malafide neuroloog wil bewijzen dat gevolgen auto-ongeluk zijn gedrag bepaalde

Er komt geen collega-neuroloog getuigen dat de toenmalige werkwijze van Ernst Jansen Steur minder vreemd is dan gedacht.

Het gerechtshof in Arnhem besloot gisteren dat er geen reden is te twijfelen aan de verklaringen van de vier hoogleraren neurologie die de oud-specialist eerder dit jaar voor de rechtbank de oren wasten. Hij zou niet alleen foute diagnoses hebben gesteld, maar daaraan hebben vastgehouden ook al kregen zijn patiënten niet de bijbehorende klachten. Mede op basis van deze verklaringen kreeg Jansen Steur drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Advocaat Peter Plasman vroeg het hof vorige maand de Amsterdamse emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen als extra getuige-deskundige te laten optreden. Vermeulen had eerder in diverse media begrip getoond voor zijn Twentse collega. Voor de aanklager waren die uitspraken juist de reden om Vermeulen niet als onpartijdig te beschouwen.

De tweede eis van Plasman werd wel ingewilligd: Jansen Steur wordt opnieuw door een arts onderzocht om te kijken of hij een hersenbeschadiging heeft. Die zou hij hebben opgelopen na een auto-ongeluk 25 jaar geleden, vlak voordat hij de patiënten kreeg bij wie hij foutieve diagnoses stelde. De aanklager had dit verzoek niet betwist. Plasman wil zo alsnog bewijzen dat zijn cliënt destijds ontoerekeningsvatbaar was.

Het hof behandelt het hoger beroep half mei. Vandaag dient bij het centraal medisch tuchtcollege in Den Haag het hoger beroep van oud-patiënten van Jansen Steur tegen de leiding van het Medisch Spectrum Twente. Eerder sprak een lager tuchtcollege deze bestuurders grotendeels vrij van schuld aan de wanpraktijken van de neuroloog in hun ziekenhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden