Jansen Steur: Er was schroefje aan mij los

Oud-neuroloog schrijft gedrag toe aan zijn medicijnverslaving

De zelfmoord van een van zijn patiënten is niet veroorzaakt door de medicijnen die Ernst Jansen Steur haar voorschreef.

Dat zei Frank van Gaal, advocaat van de aangeklaagde oud-neuroloog, gisteren bij de opening van de strafzaak in Almelo. Jansen Steur staat daar terecht voor onder meer verkeerde diagnoses en foutieve medicatie bij negen patiënten. Bij een van hen zou de - achteraf onterecht gebleken - diagnose dat ze leed aan dementie in combinatie met de medicatie geleid hebben tot haar zelfdoding. Dat verband is aannemelijk, heeft een psychiater vastgesteld.

Volgens Van Gaal betwijfelt een farmacoloog die de kwestie in opdracht van de rechtbank nader onderzocht deze conclusie en wijst hij erop dat de betrokken patiënte onder behandeling kwam van een psychiater. De angstremmers die deze haar voorschreef, zouden eerder aan de suïcide hebben bijgedragen.

Beide deskundigenrapporten komen morgen uitgebreid aan bod, als de rechtbank voor het eerst een patiëntencasus behandelt. Gisteren kwamen de overige aanklachten aan de orde. Jansen Steur geeft toe dat hij recepten heeft uitgeschreven op naam van collega's. Zelf spreekt hij niet van 'diefstal' maar van 'gemengd gebruik van receptenblokken'. Hij erkent overigens dat hij dit niet had moeten doen.

Jansen Steur schreef opnieuw veel van zijn gedrag toe aan zijn medicijnverslaving - zo ook de diefstal van bijna 90.000 euro onderzoeksgeld dat hij grotendeels uitgaf aan privé-zaken, zoals de juwelier. "Er was een schroefje aan mij los, en ik had dat onvoldoende door. Ook een goed mens kan de weg kwijtraken, en dat is mij overkomen." Hij zegt dit bedrag te hebben terugbetaald. Aanklager Marjolein van Eykelen wees erop dat Jansen Steur dit pas deed onder dwang van anderen.

De oud-neuroloog hield echter vol dat zijn persoonlijke problemen en verslaving niet de oorzaak waren van fataal medisch handelen. Net als afgelopen vrijdag, toen zijn collega's in het tuchtcollege hem spraken, verdedigde hij zijn beslissingen om patiënten fictieve testresultaten toe te kennen - de valsheid in geschrifte die onderdeel uitmaakt van de aanklacht. "Het ging om mensen met de ziekte in een vroeg stadium, die baat konden hebben bij medicijnen ook al voldeden ze niet aan de regels van de zorgverzekeraar."

Receptenblokken op naam van 'professor doctor'
De psychologische rapporten over zijn geestesgesteldheid zijn nog niet helemaal klaar, maar de kwestie rond de 'gestolen receptenblokken' gaf gisteren al een voorproefje. Jansen Steur heeft niet alleen een receptenblok - zelf houdt hij het op 1 blaadje - van een collega-neuroloog gestolen, maar ook recepten van een psychiater. Hij kwam bij haar juist om de crisis in zijn persoonlijke leven te bestrijden, maar faciliteerde met haar recepten de medicijnverslaving waarmee deze crisis gepaard ging. Om de ziekenhuisapotheek te misleiden schreef hij medicijnen uit op naam van zijn partner en van patiënten, die hij zelf gebruikte. Hij stuurde ook een kennis naar een andere apotheek in Enschede. Hij liet een receptenblok drukken waarop hij 'professor doctor' werd genoemd - titels die hij nooit had behaald. Voor vergroting van zijn eigenwaarde. "Achteraf is dat ziekelijk", gaf hij gisteren toe. Eén jonge collega sprak hem aan op de titel op zijn recepten, net als zijn kinderen - beiden zelf ook arts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden