Janmaat in hoger beroep veroordeeld voor discriminatie van buitenlanders

DEN HAAG (ANP) - De leider van de Centrumdemocraten Hans Janmaat is gisteren door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot een geldboete van 2000 gulden, waarvan de helft voorwaardelijk, of 35 dagen vervangende hechtenis waarvan 15 voorwaardelijk.

Het hof achtte vijf gevallen bewezen van belediging of aanzetten tot haat tegen of discriminatie van buitenlanders. Het openbaar ministerie (OM) had 6000 gulden boete geëist.

Het gaat om uitspraken die Janmaat in de periode 1989 tot 1991 heeft gedaan op radio en televisie. Bij de strafmaat heeft het hof zwaar laten meewegen dat Janmaat deze strafbare feiten heeft gepleegd als leider van een politieke partij die is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Het hof vindt dat Janmaat deze verantwoordelijkheid onvoldoende heeft onderkend. Bovendien wijst het hof erop dat Janmaat het laakbare van de uitlatingen tijdens de zitting weigerde in te zien.

Janmaats levenspartner W. Schuurman, secretaris van de CD en eveneens lid van de Tweede Kamer, is veroordeeld tot een boete van 1000 gulden waarvan de helft voorwaardelijk. Zij heeft zich volgens het hof twee keer schuldig gemaakt aan racistische beledigingen tijdens tv-uitzendingen van politieke partijen in 1993.

Verder kreeg de CD als politieke partij een boete opgelegd van 5000 gulden waarvan de helft voorwaardelijk. Het OM had 10 000 gulden tegen de partij geëist. In alle gevallen geldt een proeftijd van twee jaar. Janmaat en de zijnen werden in mei vorig jaar al door de rechtbank in Den Haag veroordeeld. De straffen van het hof zijn lager dan die van de rechtbank.

Janmaat overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. In een reactie noemde hij de veroordeling “onbegrijpelijk”. Volgens hem is discriminatie niet bewezen en gebaseerd op “losse kreten” waaraan OM en rechters een suggestieve ladinghebben gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden