Janhagel

Ingrediënten
Bakmateriaal: bakpapier, ovenbakplaat Deeg voor circa 36 stuks: 250 g tarwebloem; 1 theelepel wijnsteenzuur; 1/2 theelepel zuiveringszout; zout; 75 g witte basterdsuiker; 75 g donkerbruine basterdsuiker; 1 theelepel vanillemerg; 1 theelepel anijszaad; 1 theelepel gemalen kaneel; 150 g koude boter; 1 extra groot ei Bovenop: 50 g amandelschaafsel; 50 g greinsuiker

Oorspronkelijk was dit koekje een platte, leerachtige traktatie, die bestond uit aan elkaar gebakken druppeltjes taaitaaideeg. De nu zeldzame Stroopjanhagel die Hielke van der Meulen in 'Traditionele Streekproducten' (1998) beschrijft leek er nog het meest op. De bobbelige bovenkant deed denken aan een laag hagelkorrels. Door toevoeging van de meest bekende Nederlandse voornaam 'Jan' werd het een andere uitdrukking voor 'Jan Rap en z'n maat', oftewel het gepeupel: een samenscholende menigte eenvoudige lieden. In de 19de eeuw bedacht een inventieve bakker een variatie: een koekje met greinsuiker die op echte hagel lijkt. Door zijn vinding werd Jan Hagel tot op deftige dameskransjes geaccepteerd.

Van de ingrediënten zal wijnsteenzuur u misschien niet bekend voorkomen. Het maakte met zuiveringszout deel uit van de vroegste recepten voor bakpoeder en het geeft een heel speciale smaak aan dit koekje. Te bestellen bij de apotheek als tartaricum cryst. Greinsuiker, bekend van de kerstkransjes, is te koop bij de bakwinkel of op internet. U hebt de kleinste maat P2 nodig. De grotere gaat over luxe ontbijtkoek en de grootste door suikerbrood.

Bloem, zuur en zouten zeven. Suikers, merg (uit vanillestokje), anijszaad en kaneel toevoegen. De boter met messen door de bloem snijden. Fijnwrijven met de vingertoppen, ei erdoorroeren met een mes. Een soepel deeg kneden.

Oven met blaasfunctie voorverwarmen op 160°C.

Deeg op bakpapier met in bloem gedoopte handpalmen op uitdrukken tot 38x30 cm. Met papier overbrengen op de plaat. Het schaafsel en de greinsuiker over het deeg strooien en alles aandrukken.

Bakken: half uur op de middelste richel.

Het baksel moet onmiddellijk nadat het uit de oven komt in de bekende langwerpige stukjes worden gesneden. Meteen na het snijden met een pannekoekmes of een kaasschaaf van de plaat nemen. Laten afkoelen op een rooster. Luchtdicht bewaren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden