Janet Yellen voorgedragen als eerste vrouwelijke Fed-baas

Janet Yellen Beeld ap
Janet YellenBeeld ap

President Barack Obama gaat Janet Yellen woensdag benoemen als voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Dat heeft het Witte Huis bevestigd.

Redactie

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een vrouw de leiding krijgt over de centrale bank van de Verenigde Staten. De 67-jarige Yellen is momenteel de vicevoorzitter van de Fed en heeft volgens het Witte Huis de beste papieren om haar baas Ben Bernanke op te volgen.

Yellen geldt als een gematigd Fed-bestuurder, wat wil zeggen dat zij niet tot de stroming behoort die de bestrijding van inflatie ziet als het hoogste doel van de centrale bank. In plaats daarvan ziet zij werkloosheid, het onderwerp waarin zij zelf is gespecialiseerd, als een grote bedreiging voor de Amerikaanse economie.

Groei economie en werkgelegenheid
Algemeen wordt aangenomen dat het ruime monetaire beleid van de Fed onder Yellens leiding langer zal worden voortgezet dan onder bijvoorbeeld oud-minister Lawrence Summers, die zich onlangs terugtrok als kandidaat om Bernanke op te volgen. De lage rente en het stimuleringsprogramma van de Fed leiden immers tot groei van de economie en de werkgelegenheid.

Wanneer Yellen de leiding over de Fed precies overneemt, is nog onduidelijk. De termijn van Bernanke loopt in januari volgend jaar af. De Amerikaanse Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, moet de benoeming overigens nog goedkeuren. Summers trok zich onder meer terug omdat hij wist dat de Democratische fractie in de Senaat erg gecharmeerd bleek van Yellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden