Janet Reno struikelt in Florida's beruchte hokjes

Déconfiture in conservenstaat Florida. De deelstaat die bij de presidentsverkiezingen van 2000 tot in Cuba de risée werd met zijn achterlijke kiessysteem, heeft wederom verkiezingen laten uitlopen op een debacle. Slachtoffer is dit keer Janet Reno, minister van justitie onder president Clinton, en de gedoodverfde kandidate van de Democratische Partij voor het gouverneurschap in Florida.

Dinsdag vonden in Florida (en in negen andere deelstaten) de zogeheten primaries plaats. Daarin kunnen kiezers aanwijzen welke kandidaten van de respectievelijke partijen uiteindelijk in het strijdperk treden voor functies als gouverneur of senator. Tot enkele weken geleden was duidelijk wie voor de Democratische Partij de kandidaat-gouverneur zou worden in Florida: Janet Reno.

De post is belangrijk, ook psychologisch. De huidige gouverneur is Jeb Bush, broer van de president. Hij, zijn deelstaatregering en zijn ambtenaren hebben - menen vele Democraten - Al Gore in 2000 het presidentschap door de neus geboord door een beroerde organisatie, en door volledige hertelling van de stemmen te weigeren. Slecht werkende ponsapparaten zorgden voor ruim een maand gesteggel over de uitslag. Uiteindelijk werd met, 537 stemmen verschil, George W. Bush uitgeroepen tot winnaar, en daarmee president.

Sindsdien heeft Florida 32 miljoen dollar besteed aan verbetering van zijn stemsysteem. Maar dat heeft niet mogen baten, zo bleek dinsdag. In veertien van de 61 districten liep het spaak- waaronder zes van de zeven districten waar het in 2000 ook al huilen met de pet op was: niet tellende telmachines, afwezige stembureaumedewerkers, ontbrekende stembiljetten en gefrustreerde kiezers.

Gouverneur Bush beval de stembureaus twee uur langer open te blijven, maar in sommige districten hield het personeel het, zoals gepland, om 19.00 uur voor gezien. In één district weigerden de bureaumedewerkers de deur te openen, en scholden ze op kiezers die buiten stonden. Janet Reno zelf moest twee uur in de rij staan om haar stem uit te brengen- en nu is ze niet eens gekozen.

De uitslag, donderdag bekendgemaakt, gaf Reno's rivaal Bill McBride 8196 meer stemmen (in procenten: 43,9 om 44,5). Volgens peilingen zou Reno - progressief, pijprokend, Parkinson-patiënt en volgens sommigen zelfs lesbisch! - geen kans maken tegen Jeb Bush. Daarom kozen veel Democratisch gezinden uiteindelijk toch maar voor de nieuwkomer McBride. Maar Reno heeft zich niet bij de uitslag neergelegd. Ze zei 'grote vragen' te hebben over twee districten waar ze buitengewoon slecht scoorde. Ze overweegt de uitslag voor de rechter uit te vechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden