Jan Willem de Vriend 'God heeft veel aan Bach te danken'

Wanneer leest u?
"Elke avond voor het slapen gaan probeer ik wel te lezen. Maar om echt toe te komen aan alles wat ik zou willen lezen, leef ik gewoon te onregelmatig. Als ik lees, dan is het altijd over muziek. Het is heel ziekelijk."

Is het zo erg?
"Ik blijf ermee bezig. Laatst is er weer een boek verschenen met onthullingen over 'Für Elise' van Beethoven. En net heb ik iets gelezen over Robert Schumann. Toch heb ik ook interesse voor andere onderwerpen, hoor. Religie, filosofie, de geschiedenis van de Bijbel en hoe bijvoorbeeld Karen Armstrong of Paul Verhoeven daarover schrijven; dat intrigeert me."

Bent u zo gelovig?
"Nee. Ik ben van oorsprong weliswaar katholiek maar ik ben niet kerkelijk. Maar als ik de Johannes Passion dirigeer, dan lees ik eerst het Evangelie van Johannes."

Juist. Dus is het toch weer de muziek.
"Ja, dat zet mij aan het lezen. God heeft veel aan Bach te danken. Ik heb drie meter Bach. En twee zomers geleden was ik bijvoorbeeld over Casanova aan het lezen. Nou, dat kwam gewoon door Don Giovanni, hoor. Wil je muziek kunnen doorgronden, dan is het nodig dat je er iets vanaf weet. Als dirigent kom ik in alle steden en als het even kan ga ik dan naar De Slegte of een andere tweedehands boekwinkel. Ik loop dan rechtstreeks door naar de muziekafdeling, ja."

Welke boeken over uw vakgebied zijn onontkoombaar?
"'Mozart und seine Kaiser' van Harke de Roos, de biografie van Christoph Wolff over Bach en die van Jan Kaeyers over Beethoven; die moet je absoluut hebben als musicus."

Staan uw boeken een beetje geordend?
k heb heel veel. Het staat door elkaar, maar wel zo veel mogelijk op onderwerp. Dus theologie bij theologie en romans bij romans."

Aha. Dus u heeft wel romans.
"Jawel, maar die zijn bijna allemaal van mijn vrouw. Ik lees een enkele keer fictie, bijvoor- beeld op vakantie. Maar Arnon Grunberg heb ik - om iemand te noemen - nooit gelezen, hoewel ik zijn columns erg leuk vind. Jeroen Berkhout wel, maar ook dat is natuurlijk gewoon weer levensbeschouwing.

Jan Willem de Vriend (1962) is chef-dirigent en artistiek leider van het Nederlands Symfonie Orkest in Enschede.

De Vriend leidt ook regelmatig andere orkesten, zoals

het Koninklijk Concertgebouworkest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden