Jan Terlouw vierde geen eindexamenfeest, maar reed door Ede in een koets

Beeld ANP

Tijdens de eindexamens, van 9 tot 23 mei, volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Iedere dag blikken een scholier en een bekende(re) Nederlander terug op hun examen. Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw blikt terug op zijn eindexamentijd, waarin hij geen mondeling examen hoefde af te leggen.

Joey Puthaar (16), VMBO, NASK (natuur- en scheikunde)Metzo College, Doetinchem

“Het examen ging vooral over het berekenen van trillingstijden van geluid. Ik was goed voorbereid, had oefentoetsen gemaakt. Maar ik vond het heel moeilijk. Moeilijker dan ik dacht. Ik heb altijd al moeite met NASK (natuur- en scheikunde, red.). Het is niet een van mijn favoriete vakken. Tegen dit examen zag ik het meeste op.

voor de eindexamenrubriek van Joey PuthaarBeeld *

Ook veel andere leerlingen vonden het lastig. Ik heb alles wel ingevuld. Ik stond een 5,4. Ik ga van het positieve uit, dus ik denk dat ik wel een 6 heb gehaald. Maar het zal ongetwijfeld iets minder zijn. Dat is wel heel lullig.

Het kan nog spannend worden of ik ga slagen, maar ik hoop wel dat het lukt. Zenuwachtig was ik niet, ik heb het niet zo met zenuwachtig zijn voor een examen. Daar ben ik nuchter in, ik wil het gewoon goed doen. Hierna wil ik werktuigbouwkunde gaan doen. Wiskunde ging gelukkig wel goed. Ik moet nu alleen nog Engels. Dus het ergste is voorbij.”

Jan Terlouw: Examenfeest heb ik nooit gehad

Schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw (87) deed in 1948 eindexamen op het Gymnasium en H.B.S. te Ede. Voor zijn schriftelijk examen natuurkunde haalde hij hoger dan een acht, dus hoefde hij het mondeling examen nooit te doen.

“Ik was op de middelbare school al dol op natuurkunde. Maar mijn middelbareschooltijd was een beetje vreemd. Ik kon een jaar niet naar school vanwege de oorlog. Ik zal nooit vergeten dat ik daarna vier keer bijles kreeg van meneer IJsberg zodat ik niet een heel jaar hoefde in te halen. IJsberg kon heel goed uitleggen en gaf mechanica, ik was zo weer bij de les.

“Ik was goed in de exacte vakken, maar door meneer IJsberg en natuurkundeleraar meneer Rommers is mijn liefde voor het vak zeker aangewakkerd. Ik had ze hoog zitten, Rommers maakte geintjes en IJsberg was heel precies. Verder herinner ik me een les van biologieleraar Comeis. Hij had het over amylase – zit in speeksel en helpt eten te verteren – en ik zat naar buiten te kijken. Hij zei met zijn zachte stem: ‘Zeg Jan, vind je het niet interessant?’ Ik dacht: ik ben ook net gek, hij vertelt zeer interessante dingen en ik luister niet.

“Ik weet niet meer waar de examenstof natuurkunde over ging. Zelf was ik erg gefascineerd door elektriciteit en wisselstromen. Een van de dingen die ik door de oorlog helemaal gemist heb is optica (licht). Ik heb er mijn hele leven een beetje last van gehad dat ik er weinig over wist. Moet je nagaan hoe belangrijk school is op die leeftijd.

Jan Terlouw tijdens een D66-congres.Beeld anp

“Doordat ik een klas had overgeslagen was ik zestien toen ik examen deed. Ik moest in één week schriftelijk examen doen voor tien vakken. Voor ieder vak waarvoor je lager dan een acht stond, moest je de week daarop ook een mondeling examen doen.

“Een examenfeest heb ik nooit gehad. Het was toen allemaal ontzettend pover vanwege de oorlog. Ik had veertien klasgenoten en er zijn er in mijn examenjaar dertien geslaagd. Met die groep hebben we in ons nette pak in een koets een rondje door Ede gereden.”

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de eindexamens die honderdduizenden jongeren moeten afleggen. Volg in dit dossier het examencircus op de voet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden