Jan Suk directeur Comité Christen-Zakenmensen Nederland

“'s Zondags Vroom, 's maandags Dreesman. Dat is typerend voor de omgang van veel mensen met religie. Tijdens de werkweek wordt er weinig gedaan met wat ze zondag in de kerk horen. Terwijl in de bijbel zoveel praktische dingen staan over omgang met personeel, werkhouding etcetera. De tekst die mij het meest inspireert staat in Jesaja I en komt erop neer dat hoe groot je zonden ook zijn, wat er ook misgaat, je altijd moet proberen gewillig te zijn en te luisteren naar anderen.

Als christen in het bedrijfsleven - ik spreek liever niet over christelijk zakendoen - komt het in wezen hierop neer: je handelt vanuit je relatie met God. Dat werpt toch een heel ander licht op mijn en dijn, betalingsgedrag, lenen en zaken als fraude.

Zakenmensen zijn over het algemeen baasjes, ze hebben een sterke persoonlijkheid. Anders kun je geen bedrijf leiden. Ik probeer altijd in mijn achterhoofd te houden dat ik ook maar een rentmeester ben. Hoe ga je om met de mensen en dingen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd, dat is de vraag. Bijvoorbeeld als er ontslagen vallen.

In 1987 ben ik bij het CBMC gekomen en sinds 1990 ben ik directeur. Het is een stimulans om zakenmensen te ontmoeten die je eigen taal spreken. Niet zozeer vanuit een bepaalde kerkelijke achtergrond, want bij het CBMC zijn alle stromingen vertegenwoordigd. Je ontmoet elkaar als christen en kijkt over muurtjes heen.

De beweging zit nu in 75 landen. Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig is het CBMC in Chicago ontstaan. Zakenlieden wilden elkaar steunen en anderen bereiken met hun geloof. Pas in de jaren tachtig is de Nederlandse afdeling fors gaan groeien, vooral vanuit het midden- en kleinbedrijf.

In de praktijk kom je soms in aanraking met gesjoemel. Ik was jarenlang hoofd marketing bij een staalproductiebedrijf. Op een keer deed de Fiod een inval bij een zakenpartner. Zij beschuldigden mij van het aannemen van zwart geld, maar bleken zelf een dubbele boekhouding te hebben. Daar hebben we toen hele integere gesprekken over gevoerd.

Op de conferentie discussiëren we over de vraag 'Is dít het leven', naar aanleiding van het verhaal van de verloren zoon. Hoe kun je als manager of 'baas' een geestelijk vader worden zoals in die gelijkenis. Niet op anderen leunen, maar een steunpilaar zijn en een luisterend oor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden