Jan Smeekens in één rit naar wereldtitel 500 meter

Jan Smeekens na zijn winst op de 500 meter. Beeld ANP
Jan Smeekens na zijn winst op de 500 meter.Beeld ANP

Sprinten op de schaats is risico's nemen. Nu meer dan vroeger. Niet rekenen. De kleinste hapering in het zorgvuldig afgestelde sprintlijf kan je de titel kosten.

De Nederlander Jan Smeekens (34,58) en de Japanse Nao Kodaira (37,13) begrepen dat vanochtend beter dan alle andere schaatsers. Op de olympische piste van Gangneung in Zuid-Korea veroverden ze de wereldtitel. Overigens begreep de Nederlander Dai Dai Ntab het ook wel, maar hij nam in de tweede bocht te veel risico en kwam ten val.

Smeekens, de ‘Japanner van Salland’ – vanwege zijn diepe zit en donker haar, wordt zaterdag dertig en gaf zichzelf met de titel een aardig verjaardagsgeschenk. Drie jaar geleden werd hij tijdens de Olympische Spelen met miniem verschil op de 500 meter verslagen door Michel Mulder. Dat zilver voelde eerste als een deceptie, later had hij er vrede mee.

Smeekens werd vandaag op de eindlijst gevolgd door de Duitser Nico Ihle (tweede) en de Rus Roeslan Moerasjov (derde).

Alles of niets

Kodaira, die door een bezoek aan Nederland ook een beetje Fries spreekt, smaakte het genoegen de Zuid-Koreaanse wereldrecordhoudster Sang-hwa Lee te verslaan. Het podium werd gecompleteerd door de Chinese Jing Yu.

De 500 meter wordt in één race beslist. Het is dus onmiddellijk alles of niets. Jarenlang kregen de sprinters twee pogingen: een in de binnen- en een in de buitenbaan. Dat lijkt eerlijker, omdat een start in de binnenbaan voordeliger werd geacht. Dan kan een schaatser namelijk na driehonderd meter met de hoogste snelheid gemakkelijker de buitenbocht doorkomen.

De schaatsautoriteiten kozen echter voor spektakel. Het schrappen van de tweede 500 meter maakte het mogelijk een nieuw onderdeel (de massastart, een minimarathon over zestien ronden) aan het WK- en olympisch programma toe te voegen.

Een tweede kans

Bovendien, zo luidde het argument, beschikten de schaatsers inmiddels over voldoende technische vaardigheid om met de hoogste snelheid ook de scherpe binnenbocht aan te kunnen. De meeste schaatsers zijn het daarmee oneens, maar leggen zich bij de beslissing van de ISU (Internationale Schaatsunie) neer.

Alleen de Nederlandse sprinttrainer Gerard van Velde lijkt bereid een actie te ontketenen voor de terugkeer van de tweede kans. Van Velde is de coach van de commerciële ploeg van Plantina, met sprinters als Ronald Mulder (vrijdag vijfde), Ntab en Kai Verbij.

Fijnproevers wijzen erop dat ook bij de 1000 meter de helft van de schaatsers wordt bevoordeeld. De laatste binnenbocht zou voor de rijders betere kansen bieden. Het pleidooi voor een tweede manche bij dit onderdeel is kansloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden