Jan Siemerink na tien jaar weg bij tennisbond

Jan Siemerink vorig jaar in Rio de Janeiro. Beeld ANP
Jan Siemerink vorig jaar in Rio de Janeiro.Beeld ANP

De Nederlandse tennisbond en technisch directeur Jan Siemerink (46) verschillen van mening over de toekomst van het Nederlandse tennis. Het meningsverschil tussen de bond en Jan Siemerink blijkt dusdanig groot, dat de bond besloot het aflopende contract niet te verlengen.

Job van der Plicht

Dat betekent dat de voormalig tennisser vanaf 1 maart stopt als technisch directeur van de KNLTB. Tien jaar lang is Siemerink in dienst geweest van de tennisbond. Hij begon in 2007 als captain van de Davis Cup-ploeg en promoveerde twee keer (2008 en 2013) naar de wereldgroep, waar het team vervolgens direct weer uit degradeerde. In 2012 werd hij technisch directeur van de tennisbond en aan het begin van dit jaar volgde Paul Haarhuis hem op als captain van het Davis Cup-team. Haarhuis was ook al captain van het Fed Cup-team. Op die manier kon Siemerink zich volledig concentreren op de taken die hij als technisch directeur had, maar lang duurde dat dus niet.

De Nederlandse tennisbond heeft de ambitie om structureel tot de beste tien tennislanden ter wereld te behoren. Om dat voor elkaar te krijgen, hervormde de bond onder leiding van Siemerink de jeugdopleiding.

Tennisbond vaart een andere koers

Maar de rol die hij als technisch directeur had, was sinds vorig jaar veranderd. Niet langer was de bond meer uitvoerder als het ging om het opleiden van jeugd, de KNLTB zag slechts toe op de tennisscholen die de jeugd trainden en probeerden te ontwikkelen. Voor die meer regisserende rol was volgens de tennisbond een andere aansturing nodig. De KNLTB vond dat Siemerink daar niet geschikt voor was.

Toch gingen beide partijen niet met ruzie uit elkaar en algemeen directeur van de KNLTB Erik Poel sprak zijn dank uit voor de stappen die het Nederlandse tennis onder Siemerink heeft gemaakt. "Als bestuur en directie stonden we voor een heel lastig besluit", zei hij in een verklaring. "Jan heeft een positieve bijdrage geleverd aan het tennis in Nederland en is een zeer gewaardeerde collega. Maar door een verschil van inzicht moeten we helaas afscheid van hem nemen. We zijn Jan dankbaar voor zijn inzet in de afgelopen jaren."

Eigen weg

Ook Siemerink zelf kwam in de verklaring van de tennisbond tot de conclusie dat Nederland stappen heeft gemaakt om in de toekomst tot de top tien van de wereld te behoren. "De eerste stappen op weg naar verbetering zijn zeker zichtbaar. Het was en is mijn ambitie om tennis in Nederland nog beter op de kaart te zetten. We hebben alleen een andere visie over de voortgang en dan is het uiteindelijk beter dat ieder zijn eigen weg gaat."

De tennisbond gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger voor Siemerink. Zo lang die niet gevonden is, neemt Martin Koek, voormalig bestuurslid van de KNLTB, de taken van de technisch directeur waar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden