Jan Siebelink schrijver

'Helene Kröller-Müller 1869-1939. De eeuwigheid verzameld' van Eva Rovers

"Ik woon op een steenworp afstand van het museum. Op veel van mijn romans prijken omslagen van schilderijen die daar hangen, zoals op 'Engelen van het duister': Les paons van Degouve de Nunques, een Belgische symbolist. De pauw stond in het vroege christendom op graven afgebeeld als teken van hoop."

'Jeruzalem, een biografie' van Simon Sebag Montefiore

"In 2011 heb ik met enkele collega-schrijvers de bezette Palestijnse gebieden en Jeruzalem bezocht. Toen ik in Tel Aviv 's nachts uit het vliegtuig stapte en op een verkeersbord Jeruzalem zag staan en een bloeiende amandelboom, jubelde mijn hart van vreugd. En die middag keek ik uit over een zonovergoten Tempelberg, de Klaagmuur met daarachter de Gouden Moskee, de Hof van Getsemané, het dal van Hinnom. Mijn jeugd vol psalmgezang en schriftlezing kwam boven."

'Afscheid van de koloniën' van John Jansen van Galen

"Ik werk aan een roman die in Parijs speelt in de jaren zestig, tegen de achtergrond van de Algerijnse bevrijdingsbeweging en de OAS-terreur. Mij interesseert hoe de dekolonisatie in de verschillende rijksdelen in zijn werk is gegaan. Ik zie nog voor me hoe ik als negenjarige met mijn vader naar het centrum van Velp ging, waar de bevolking afscheid kon nemen van de vrijwilligers die in 1947 tijdens de eerste politionele actie in Nederlands Indië gingen vechten en hoe mijn hart zwol van trots. Het Velpse harmoniekorps speelde, de buurman stond ook in het gelid. Een jaar later kwam hij terug en miste een been en een oog."

'Gestameld liedboek' van Erwin Mortier

"Dit boek heb ik vele malen gelezen. Het bevat het schrijnende en tedere relaas van het ziekbed van zijn moeder. Voor mij is het een soort psalmboek of getijdenboek geworden, waar ik dagelijks enkele regels in lees. Met het ouder worden, lijkt het of ik steeds meer aan mijn moeder ga denken en mezelf verwijt dat ik te weinig haar eenzaamheid heb gezien. Ook zij had een wreed ziekbed."

'Tu choisiras la vie' van Delphine Renard

"Renard werd als 4-jarig kind slachtoffer van een bomaanslag, gericht op het appartement van André Malraux, schrijver van het beroemde 'La condition humaine' en minister onder president De Gaulle. Renard verloor door de bom haar gezichtsvermogen en vertelt in dit boek over haar leven als blinde psycho-analytica. De aanslag en het meisje spelen een rol in mijn roman 'De blauwe nacht', die volgend jaar verschijnt.

"Ik lees alleen maar papieren boeken, ook op vakantie, ook al zijn ze nog zo dik. Ik lees ze nauwkeurig en voorzie ze van notities."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden