Interview

Jan Pronk stemt deze keer GroenLinks

Jan Pronk: 'De PvdA werkt mee aan een uitzetbeleid in plaats van een integratiebeleid.' Beeld Werry Crone
Jan Pronk: 'De PvdA werkt mee aan een uitzetbeleid in plaats van een integratiebeleid.'Beeld Werry Crone

Oud-minister Jan Pronk is zwevend kiezer sinds hij zijn lidmaatschap van de PvdA opzegde. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zal hij GroenLinks stemmen.

Perdiep Ramesar

"En nu houd ik op, ik praat maar door, terwijl het hier om jou gaat", zegt oud-minister, ex-PvdA-coryfee en mentor Jan Pronk (73) tegen zijn leerlinge Inge Vianen (38), lijsttrekker van GroenLinks in Den Haag. "Nee hoor, meneer Pronk, gaat u vooral door. Ik luister graag naar u", zegt ze beleefd terug. "Oh ja, wat ik u nog wilde vertellen: mijn vader heeft nog colleges bij u gevolgd toen u in de jaren zeventig doceerde op de Erasmus Universiteit in Rotterdam."

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart heeft Pronk al gekozen: hij stemt op GroenLinks, op Inge Vianen. En dat deed Pronk helemaal uit zichzelf. Ze heeft er nooit om gevraagd. Toen Vianen meedeed aan de lijsttrekkersverkiezing voor GroenLinks, schreef Pronk een steunbetuiging voor haar, waarbij hij duidelijk aangaf dat hij vindt dat zij de nieuwe lijsttrekker moest worden.

181 miljoen
Dat wil nog niet zeggen dat hij altijd voor die partij stemt, want straks met de Europese verkiezingen is hij van plan om op lijsttrekker Paul Tang van zijn oude liefde, de PvdA, te stemmen. "Ik ben geen PvdA-basher sinds ik vorig jaar mijn lidmaatschap van de partij heb opgezegd. Ik stem op een programma en op een persoon, niet meer per se op een partij. Voor de gemeenteraad ga ik voor Vianen, omdat zij nog echt de sociaal-democratische waarden uitdraagt", zegt Pronk. "Ik volg de gemeentepolitiek in Den Haag goed, want ik ben een echte Scheveninger. De PvdA luistert niet meer naar de burgers. Zo'n cultuurpaleis Spuiforum bijvoorbeeld. Uit alle haarvaten in de stad hoor je dat mensen die 181 miljoen euro te veel vinden om nu te investeren in dat theatergebouw, maar toch zet de partij dat door. Ik ben geen activist, maar ben wel tegen dat nieuwbouwproject. Niet omdat ik niet van cultuur ben, maar omdat ik vind dat het pand de Haagse burgers wordt opgedrongen. De partij durft geen stelling te nemen. De coalitie is heilig."

Ook zegt Pronk dat hij op de PvdA-lijst geen naam vindt die hem echt aanspreekt. Maar ook daar is hij niet keihard in. Hij vindt bijvoorbeeld wel dat PvdA-lijsttrekker en wethouder Rabin Baldewsingh 'netjes' is en niet zo hard als de Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder met zijn 'tsunami van Midden- en Oosteuropeanen'. Op het moment dat die uitspraak van Norder in Trouw ter sprake komt, is bij Vianen duidelijke walging te zien. "Zo praat je niet over mensen."

Hoe Vianen daarover denkt, ligt in het verlengde van waarom Pronk GroenLinks goed vindt, punten waarom hij de PvdA juist verliet. "GroenLinks en met name Vianen zit op mijn lijn wat betreft vreemdelingenbeleid. De PvdA, die nu in het kabinet zit met de VVD, werkt mee aan een uitzetbeleid in plaats van een integratiebeleid. Mensen moeten zich als ze hier na een vreselijke tijd in hun land welkom voelen. Nu worden ze hier weggekeken, alsof het criminelen zijn. Sterker nog, volgens de coalitie zijn vreemdelingen ook criminelen. Hier in Den Haag is Vianen heel actief bij de Sacramentskerk, de Vluchtkerk waar vreemdelingen niet bedelen om hulp, maar echt politieke actie voeren voor een humanere omgang. Ik voel solidariteit bij Vianen die ik node mis bij mijn oude partij", zegt Pronk.

Achterdocht
Vianen haalt nog eens een voorbeeld aan van 'onmenselijkheid': "Het plan om van iedere niet-Europeaan die Nederland binnenkomt vingerafdrukken af te nemen, zodat wanneer een strafonderzoek vastloopt ook even in dat bestand gekeken kan worden naar de dader. Wat een achterdocht. Zo van, we vinden de dader niet bij de Nederlanders, dan zal het vast wel een buitenlander zijn. Ongelooflijk dat dit in Nederland wordt bedacht!"

"Bij een onderwerp als vreemdelingenbeleid bijvoorbeeld moeten de politici en bestuurders juist de leiding nemen", meent Pronk. "Ondanks de tendensen in de samenleving, moeten politieke leiders gewoon durven zeggen: tot hier en niet verder. Wat hier gebeurt, kan niet, dit is onmenselijk. We gaan het vanaf nu anders doen. Zo zou ik op nationaal niveau een herziening van alle wet- en regelgeving rondom integratie- en vreemdelingenbeleid bepleiten. Er moet eens met frisse ogen gekeken worden naar wat er allemaal voorligt en de vraag moet worden gesteld of dat is zoals we het willen hebben en of het nog wel humaan is."

Pronk en Vianen hebben wel meer gemeen. Ze hebben allebei veel met ontwikkelingswerk. Vianen die ontwikkelingssociologie studeerde en in Afrika heeft gewerkt, kent het werk van Pronk - zowel wetenschappelijk als politiek - van haver tot gort. "Meneer Pronk is altijd een voorbeeld voor me geweest. Hij heeft altijd zijn idealen en principes vooropgesteld, ook al streek hij daarmee in tegen de haren van de rest. Hij heeft altijd voor rechtvaardigheid gestreden, ondanks alle kritiek op hem", zegt Vianen die toch nog een beetje verlegen blijft als leraar Pronk in de buurt is. "Het is toch eervol, dat deze man mij steunt bij mijn campagne."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden