Jan Peter Balkenende en André Kuipers stuurden brief aan onderhandelaars

Voormalig premier Balkenende kreeg bij zijn afscheid als premier een ritje aangeboden in een Mercedes. Beeld ANP
Voormalig premier Balkenende kreeg bij zijn afscheid als premier een ritje aangeboden in een Mercedes.Beeld ANP

Nu de formatie voorbij is, komen - onder druk van de Tweede Kamer - steeds meer documenten naar buiten. Gisteren stuurde Mark Rutte onder andere een overzicht van de belangengroepen en individuen die gedurende de formatie brieven aan de onderhandelaars hebben gestuurd. Mysterieuze genootschappen zoals de vrijmetselaars of de wapenlobby staan er niet tussen. Wel weten we nu dat onder meer oud-premier Balkenende een lans probeerde te breken voor duurzame groei.

Joost de Vries

Op 8 oktober ontvingen de onderhandelaars een brief van: 'Dutch Sustainable Growth Coalition, mr.dr. J.P. Balkenende, vz.' Het onderwerp was: 'Subs. duurzame econom. groei'

Op 18 september ging het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) de oud-premier al voor. Het is onduidelijk in hoeverre de betogen gehoor vonden bij VVD en PvdA. Het VOC lijkt goede zaken gedaan te hebben: de wietpas is van de baan. Het kwam natuurlijk wel goed uit dat de PvdA ook al tegen de wietpas was.

Eind september schreven de SGP-jongeren een brief waarin ze aandacht vroegen voor medisch-ethische thema's zoals het recht op leven (abortus, embryo-onderzoek), de weigerambtenaar en de positie van religieuse minderheden. Ze kregen een standaardbrief terug van de onderhandelaars en zagen hun punten niet terug in het akkoord.

De Nederlandse Stomavereniging deed de oproep: 'Laat de stomadrager niet zakken.' Het woord stoma komt in het regeerakkoord niet voor.

Unibet en de Brancheorganisatie van Speelautomaten stuurden brieven over het kansspelbeleid en de Stichting Moedige Moeders vroeg aandacht voor verslaafde jongeren. De Nederlandse Federatie van edelpelsdierenhouders drukte de onderhandelaars op het belang van de pelsdierhouderij; de Dierencoalitie pleitte voor een aparte staatssecretaris voor Dierenwelzijn.

Het Europeesk Buro foar Lytse Talen deed een beroep op VVD en PvdA voor bescherming van het Fries en het Nedersaksisch. De Stichting Afro-Surinaamse levensbeschouwing en spiritualiteit pleitte voor zendtijd voor Afro-Surinaamse levensbeschouwing en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vroeg om aandacht voor het belang van bijen in de voedselproductieschakel. Dr. André Kuipers, astronaut ESA, deed zijn zegje over de Nederlandse bijdrage aan de Europese ruimtevaart.

Het laatste woord was voor de Vereniging van Gepensioneerden uit de
Detailhandel. Op 25 oktober vroegen zij aandacht voor, inderdaad, gepensioneerden. Vier dagen later presenteerden Rutte en Samsom hun akkoord met daarin een versnelde verhoging van de aow-leeftijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden