Jan de Bas

Het nieuwe kabinet Kok moet de volgende wezenlijke vragen beantwoorden: Hoe bevorderen we waardevol werk? Hoe bewaken we de kwaliteit van het leven op straat? Hoe dragen we zorg voor een verantwoorde omgang tussen mensen onderling en tussen mens en milieu? En hoe helpen we mensen op weg die door de sociale infrastructuur mentaal zijn vastgelopen?

Zingeving, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid dienen in het beleid centraal te staan. Daarom is er een kabinet nodig dat in tegenstelling tot Lubbers I de samenleving niet vooral ziet als Gesellschaft, waarbij economische bindingen domineren en zakelijke verhoudingen doorslaggevend zijn, maar als Gemeinschaft, waarbij affectieve bindingen bepalend zijn.

Dit alles is het best te realiseren in een 'Roze kabinet' met PvdA (de partij van de hoop), CDA (de politieke vertegenwoordiger van het geloof) en GroenLinks (de politieke groepering die handelt uit liefde voor natuur en mens).

- Algemene Zaken van Roze I: Wim Kok (PvdA), symbool van onze 'Gemeinschaft'.

- Economische Zaken: Bob Goudzwaard (partijloos), omdat economie niet op zichzelf staat zoals hij in 'Kapitalisme en vooruitgang' bewees.

- Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Anton Westerlaken (CNV/deels GroenLinks/deels CDA): affiniteit met de vakbeweging; als medebestuurder van de BV Nederland bindend element in kabinet en samenleving.

- Financiën: Ad Melkert (PvdA), een mooie 'Melkert-baan' voor Ad.

- Cultuur, Onderwijs en zingeving: Arie Oostlander (CDA): getuigt van een cultuurbrede blik.

- Milieu en Landbouw: Margreet de Boer (PvdA): kan echt gaan doen wat ze in 'Paars' wilde.

- Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Communicatie: Paul Rosenmöller (GroenLinks), maakt omgang van Nederlanders met elkaar en natuurlijke omgeving socialer en groener.

- Justitie en Gelijkwaardigheid: Jan Nico Scholten (PvdA), verdient een kans zijn vluchtelingenwerk en vroegere ijver voor rechtvaardigheid (Zuid-Afrika) te vertalen in beleid.

- Ontwikkelingssamenwerking: Jacques de Milliano (CDA), gebruikt expertise bij Artsen zonder Grenzen voor de 'Weltgemeinschaft'.

- Vredeszaken: Jan Pronk (PvdA), weet dat vrede meer is dan afwezigheid van oorlog.

- Emancipatiezaken: Tineke Lodders (CDA), kan mannen in het kabinet goed aan en voor 'minderheden' zinvol werk doen.

- Volksgezondheid en Sport: Hans Visser (GroenLinks), drugsbeleid als pars pro toto voor Volksgezondheid van roze is prima uitgangspunt.

Het 'roze team' wordt aangevuld met de volgende personen van wie de namen allen voor zich spreken. Ze hebben de functie in het zingevingskabinet als staatssecretaris: Karin Adelmund (PvdA, Economische zaken), Herman Meijer (GroenLinks, Sociale zaken), Willem Vermeend (PvdA, Financiële zaken), Kees Klop (CDA, Zingeving, tevens mentale begeleider van het kabinet), Bas de Gaay Fortman (GroenLinks, Ouderenemancipatie), Femke Halsema (GroenLinks, Onderwijs en Jongerenzaken), Max van den Berg (Vredeszaken) en Yvonne van Gennip (CDA, Sport).

Wanneer het kabinet luistert naar de daadwerkelijke behoeften in de samenleving kan 'roze' zichzelf tot hoeksteen van de toekomst maken. Het 'Roze kabinet' dient in zijn beleid vooral de eenheid van de beleidsterreinen als principe te hanteren, om zo de harmonie in het bestaan te stimuleren, wezenlijke vragen met elkaar in verband te brengen en deze afdoende te kunnen beantwoorden.

Als ultieme zingever zal het kabinet zich daarbij de woorden van ethicus Kuitert voor ogen dienen te houden: 'Alles is politiek, maar politiek is niet alles'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden