Jan Beuving 'Liedjes schrijven is net wiskunde'

"Onlangs is al een grote droom uitgekomen: ik heb de Annie M.G. Schmidt-prijs gewonnen voor de tekst van het lied 'Vinkeveen', gezongen door Angela Groothuizen. Toen ik in 2010 afstudeerde aan de Koningstheateracademie was het mijn droom om van het schrijven te kunnen leven. Sinds augustus vorig jaar lukt dat ook daadwerkelijk.

Voor de academie studeerde ik wiskunde. Maar ik zat wel twee, drie keer in de week in het theater om te kijken. Zelf trad ik af en toe op met mijn pianist, Daan van Eijk. We deden toen al eigen liedjes en maakten jaaroverzichten voor de faculteit. Toen ik een voorstelling van Kees Torn zag, dacht ik: als dat mag, dan wil ik dit ook! Daarom ben ik naar de Koningstheateracademie gegaan. Met de gedachte: als ik het nu niet doe, heb ik over veertig jaar spijt. Ik heb er ontzettend veel geleerd en ben afgestudeerd als liedtekstschrijver.

Een liedtekst schrijven is het mooiste wat er is. Je moet de gedachte in je hoofd vangen op papier zodanig dat iemand anders het ook begrijpt. Het is eigenlijk net wiskunde. Je hebt een probleem dat je moet oplossen. Dus moet je van het probleem naar het bewijs, en je hebt er maar een beperkte ruimte voor. Die puzzel oplossen is fantastisch, echt waanzinnig.

Op zondag zit ik regelmatig in de kerk. Mijn geloof weerhoudt me er niet van om bepaalde grappen te maken. Bij mijn afstuderen heb ik een lied geschreven voor André Manuel. Hij wilde dat het ging over een echtpaar dat elkaar met Kerst helemaal verrot scheldt. Alles wat fout kan gaan, gaat fout en uiteindelijk moest het de schuld van de moslims zijn. In dat lied kwamen allerlei bijbelse verwijzingen voor.

Sommige mensen uit mijn Nederlands-gereformeerde kerk hadden er moeite mee; anderen, onder wie mijn ouders, vonden het fantastisch. Ik vind niet dat je zijn naam ijdel moet gebruiken, maar ik denk wel dat Onze-Lieve-Heer tegen een stootje kan. Mijn vader is katholiek, dat scheelt ook.

Het liefst zou ik alleen maar liedteksten schrijven en dan zou ik best ook daarbij veertig keer per jaar willen optreden. Daan, mijn pianist, heeft natuurkunde gestudeerd, hij is nu een topfysicus. Onze droom is om een cabaretprogramma over wetenschap te maken, over wis- en natuurkunde. Er mooie verhalen over vertellen, mooie liedjes zingen. Het is de bedoeling dat het er in seizoen 2014-2015 van komt. In mijn huidige cabaretprogramma zitten ook al getallengrappen, die kunnen zo mee.

Ik droom 's nachts nooit over getallen of wiskunde. Ik ben niet zo'n dromer. En nu, op tournee, slaap ik zo weinig dat ik niet droom. Ik word wel wakker van mijn eigen gesnurk, maar dat heeft weer niks met dromen te maken."

Jan Beuving is wiskundige en tekstschrijver. In februari was hij finalist op het Leids Cabaret Festival. Met zijn medefinalisten toert hij t/m 8 juni door het land. Hij schrijft ook elke dag een sportcolumn op www.kortoversport.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden