Jammer Mona Keijzer, met Jan Smit scoor je niet op Lowlands

Mona Keijzer tijdens het politieke circus op Lowlands. Beeld Heleen van Lier
Mona Keijzer tijdens het politieke circus op Lowlands.Beeld Heleen van Lier

Gedurfd was het wel, van Halbe Zijlstra. Door veel Lowlanders 'gehaat', zoals iemand uit het publiek tegen hem zei. De VVD had de staatssecretaris voor Cultuur als afgevaardigde gestuurd voor het politieke debat vanmorgen in de India-tent.

Heleen van Lier

Daar stond hij dan, voor een paar honderd afgepeigerde Lowlandsgangers in niet te harden temperaturen. Menselijke condens droop van het plafond. Maar hij was er wel. Daardoor kon hij naast het nodige boegeroep ook op applaus rekenen. Hij heeft gered wat er te redden viel. De SP had Sharon Gesthuizen gestuurd. Een lichtgewicht voor het kritische en politiek bevlogen publiek. Haar viel vooral boegeroep ten deel.

De politici mochten acht minuten praten, en daarna mocht het publiek vragen stellen. De zwetende massa was weliswaar uitgeteld op de derde dag van het festival - en ook nog de warmste Lowlandsdag ooit - maar dat belette hen niet zeer kritische vragen te stellen aan de politici en hun ongenoegen of enthousiasme te tonen.

Held
D66-leider Alexander Pechtold werd ontvangen als held, hem viel verreweg het meeste enthousiasme ten deel. Na zijn binnenkomer 'ik zag Rutte en Roemer nog in de rij voor de douches staan', kon de welbespraakte politicus al niet meer stuk.

Zijn pleidooi over het wegnemen van het cynisme over politiek leek bij voorbaat al gelukt. Maar ook Jolande Sap heeft een aantal zieltjes voor zich weten te winnen. 'Ik had mijn twijfels bij u, maar ik vind u alles meevallen', zegt een vragensteller uit het publiek.

Als één na laatste kwam de rising star van het CDA Mona Keijzer op het podium. Haar festivalwaardige felgroene minijurkje kon niet verhoeden dat een kwart van de tent wegliep. Ook haar speech, een verhaal met veel retoriek over 'het prachtland Nederland', kwam niet over zoals de schrijvers ervan het waarschijnlijk bedoeld hadden. De aanwezigen vonden het op dit punt interessanter om met elkaar te praten en wat een bevlogen politieke bijeenkomst was, zakte als een pudding in.

'Nederland is een prachtland. Door de muziekcultuur hebben we artiesten als Jan Smit en Nick en Simon een kans geboden om zich te ontwikkelen tot waar ze nu zijn'. Oeps. Jan Smit en Lowlands? Geen geslaagd voorbeeld. Gelach en boegeroep. 'Ehm Case Mayfield dan? En Kyteman?', probeerde ze nog. Het was te laat, Mona en Lowlands sloten elkaar niet in de armen. 'Maar ik ben dan ook meer van Dance Valley dan van Lowlands', zei Keijzer waarop ze haar hand in de lucht stak.

Aan PvdA-leider Diederik Samsom de taak om ze weer bij de les te krijgen. Net als Pechtold ging hij niet zozeer in op verkiezingspunten maar bracht een algemener politiek verhaal. 'De huidige crises zijn mondiaal en zeer complex. Een stemwijzer voldoet niet en verkiezingsprogramma's zijn soms al bijna achterhaald voordat ze zijn uitgebracht. We hebben een kompas nodig, een hart dat links klopt. Ben je optimistisch over je eigen generatie, stem dan PvdA.'

Een aantal toehoorders had met de leider, van de partij die kampt met dramatische peilingen, te doen. 'Ik vond het heel goed van u dat u zichzelf zo persoonlijk en kwetsbaar heeft opgesteld in dat reclamespotje. Doet het u persoonlijk veel pijn dat er kritiek op kwam?', zei een geëmotioneerd meisje uit het publiek. Het was niet zozeer een vraag, als een hart onder de riem. Hij had het wel ingecalculeerd, antwoorde Samsom.

In je bikini op de grond luisteren naar het politieke circus op Lowlands. Beeld Heleen van Lier
In je bikini op de grond luisteren naar het politieke circus op Lowlands.Beeld Heleen van Lier
Sharon Gesthuizen van de SP. Beeld Heleen van Lier
Sharon Gesthuizen van de SP.Beeld Heleen van Lier

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden