Jamin sluit suikerfabriek, ontslag voor 117 werknemers

Van onze correspondent OOSTERHOUT - De Oosterhoutse Zoetwarenfabriek, voorheen Jamin, heeft gisteren collectief ontslag aangevraagd voor 117 van de 311 personeelsleden. De meeste ontslagen vallen in de suikerfabriek, die in haar geheel dichtgaat. De chocoladefabriek wordt sterk afgeslankt.

Door allerlei factoren in combinatie met zware concurrentie op de markt voor zoetwaren, raakten 'suiker' en 'moeilijke chocolade' de afgelopen jaren in het slop. OZF wil zich nu gaan concentreren op produkten die wel goed lopen: biscuits en koeken, pralines en ijs. In uitbreiding en modernisering van de ijsfabriek wordt momenteel 9 miljoen gulden geïnvesteerd.

In de chocoladefabriek blijft de produktie van chocolade-couverture (gemalen cacaobonen) overeind. Het grootste deel van dit halfprodukt gaat naar het Belgische dochterbedrijf in Ieper, dat er pralines en holle vormen van maakt. Daarnaast blijft de chocoladefabriek open voor dragees, repen en chocoladeletters. De rest van het assortiment verdwijnt. Voor de suikerwerkfabriek (gummies, toffees en dergelijke), die de afgelopen jaren grote verliezen leed, valt het doek. Directeur M. van Damme van OZF gaf daarvoor gisteren tal van redenen op. De concurrentie vanuit de lage-lonenlanden is moordend, suikergoed is modegevoelig, landen kennen verschillende regelgeving wat betreft smaak- en kleurstof, de fabriek was te oud en door monetaire ontwikkelingen (devaluaties) raakte OZF de afgelopen jaren hele markten kwijt.

Het nieuws van de ontslagen (67 in de produktie, 50 op kantoor) kwam voor het personeel gisteren niet als een verrassing. Dat 'aan de rechterkant' van de fabriek (suiker en chocola) iets moest gebeuren had men al geruime tijd zien aankomen. Wel schrokken de meeste mensen van de omvang van de reorganisatie, bleek tijdens een kantinebijeenkomst. De meesten om wie het gaat weten wel hoe laat het is, maar ook verkeert een grote groep mensen in onzekerheid. Omdat tussen verschillende bedrijfsonderdelen nog met personeel kan worden geschoven, is officieel nog van niemand bekend wie er moet vertrekken en wie eventueel kan blijven. Ook vinden met kandidaten nog onderhandelingen plaats over overname van bepaalde activiteiten, recepten en machines. Als deadline geldt eind juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden