De SerieThe End of the F***ing World

James en Alyssa zijn terug, gelukkig maar

Het echte gevaar komt in seizoen 2 van ‘The end of the f***ing world’ van het trauma dat de hoofdpersonen James en Alyssa aankleeft.

Fans van de zwarte tragikomedie ‘The end of the f***ing world’ smeekten zowat om het bij één reeks te laten: beter zou het niet worden. Nu is er toch een deel twee.

Laat er alsjeblieft géén vervolg komen was het alom gehoorde mantra nadat de gitzwarte, tragikomische tienerliefdesroadtrip van James en Alyssa in 2018 via Netflix een groot publiek vond. Dit ene seizoen, gebaseerd op een graphic novel van Charles Forsman en geschreven door Charlie Covell, was perfect en klaar. Acht afleveringen van slechts 20 minuten, eindigend in een ‘Thelma and Louise’-achtige climax. 

Op de vlucht waren ze voor de politie, met de auto van James’ vader weggereden uit hun verstikkende huiselijke omgeving en verwikkeld geraakt in de bloedige dood van een filosofieprofessor. Het verhaal was net zo wonderlijk, staccato en stripachtig als de stijl waarin alles was gefilmd, in een ondefinieerbare tijd (jaren negentig?) in een niet nader te herkennen Engeland met Amerikaanse trekken. En met een sfeerbepalende soundtrack van surf­gitaren, country en romantische ballads tot keiharde postpunk. Los van deze prachtig gestileerde verpakking werden James en Alyssa, dankzij acteurs Alex Lawther en Jessica Barden, het liefste en ongemakkelijkste liefdespaar van 2018.

Angst voor teleurstelling

Toch was de smeekbede om geen vervolg ook wat merkwaardig, want de laatste aflevering eindigde (mocht u seizoen 1 nog willen kijken: spoiler) met een schot en de vraag of James nou dood op het strand was achtergebleven. De perfecte cliffhanger. Waarschijnlijk was de scepsis over een vervolg vooral angst voor teleurstelling.

Gelukkig waagde scriptschrijver (en actrice) Charlie Covell zich aan een seizoen 2, want hoewel ook bij mij thuis scepsis aanvankelijk op de bank zat mee te kijken, was die binnen een paar minuten vertrokken.

Ja, James leeft nog. Of, zoals hij het zelf zegt: ‘Ik ben niet dood’. Een politiekogel boorde hem zowat doormidden, zijn smalle lijfje rammelt nog meer dan voorheen. De moeder van Alyssa heeft James gedwongen een afscheidsbrief aan haar dochter te schrijven. Zij verhuisden naar een zus met een cafetaria ergens in een altijd schemerig naaldbos, waar Alyssa nu werkt. Ze maakt een uitgedoofde indruk. Ze gaat trouwen met een jongen voor wie ze niets voelt. Ze zegt ook dat het goed met haar gaat omdát ze niets meer voelt.

Trauma

Maar alles begint met de introductie van Bonnie (Naomi Ackie). Bonnie werkt in de universiteitsbibliotheek na een gesneefde schoolcarrière. Van haar moeder, die haar lipstick liet eten, leerde ze wat straf is, en nu is ze uit op wraak, en dat heeft alles te maken met de dode filosofieprofessor. James en Alyssa krijgen van haar een kogel met hun naam erop.

Toch komt het echte gevaar ergens anders vandaan, want boven alles gaat het hier om het trauma dat de twee door de gebeurtenissen in de vorige reeks aankleeft, wat de stripachtige oppervlakte een onverwacht peilloze diepte geeft. Seizoen 2 is de liefdevol gekneusde herbeleving van seizoen 1, en Bonnie is nodig om die catharsis te bewerkstelligen.

Vervolgsceptici kunnen overigens opgelucht ademhalen: er komt geen seizoen 3, kondigde scriptschrijver ­Covell meteen na de lancering van deel 2 aan.

Seizoen 2 van ‘The end of the f*** world’ is te zien op Netflix.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden