Jama wil de wereld verbeteren

De zeventienjarige Somaliër Jama Jama Abdallah staat bij de binnenlandse en buitenlandse pers bekend om zijn telefoontjes waarin hij persconferenties aankondigt. Zijn doorzettingsvermogen heeft hem ook al tal van gesprekken met politici opgeleverd en nu is hij in onderhandeling met de voetbalbond KNVB over een antiracisme-actie.

Jama is anders dan zijn leeftijdgenoten. De scholier volgt de actualiteit op de voet en bedenkt in zijn vrije uurtjes projecten om vraagstukken als discriminatie, racisme of voetbalgeweld aan de kaak te stellen. Ook bedacht hij een vredesplan voor Somalië en legde dat voor aan zowel Nederlandse politici als aan de Somalische leiders. Tot nu toe heeft deze brutale scholier nog weinig bereikt. Maar hij houdt stug vol.

“Als het even kan, ga ik naar vergaderingen op het Binnenhof. Ik heb daar Pronk, Dittrich en Kok al dikwijls gesproken. Dan vertel ik hoe ze het ook zouden kunnen doen. Mijn oom en tante vertel ik niet dat ik daar naar toe ga. Zij vinden dat maar raar. Terwijl je het gewoon moet proberen. Ook ik ben vaak wel zenuwachtig hoor, maar het gaat altijd best goed. Zelfs minister Voorhoeve weet al wie ik ben.”

Alle mensen die hij aanspreekt of aanschrijft, geeft hij het telefoonnummer van zijn school, het Da Vinci College in Leiden. De conciërge is er al aan gewend de taak van woordvoerder voor Jama op zich te nemen.

Sinds 1993 heeft hij een verblijfsstatus. Jama vluchtte vier jaar geleden met zijn oom en tante uit Somalië voor de oorlog die daar al jaren woedt. Zijn ouders wonen nog in Somalië en mogen niet overkomen. “Daar heb ik toen een rechtszaak tegen ingediend, maar mijn verzoek is tot twee maal toe afgewezen. Ik heb aan minister Dijkstal gevraagd of hij iets kon doen, maar ik heb nog geen antwoord gekregen.”

Twee jaar geleden begon hij met het verzinnen van nog veel meer projecten. “Uit verveling. Ik wilde eigenlijk een krantenwijk doen, maar dat kon niet, alles zat vol. Toen ging ik eens nadenken over wat ik wil bereiken. En ik bedacht dat ik iets tegen racisme wilde doen en voor Somaliland. Omdat ik in Wassenaar woon en Dijkstal ook, heb ik een briefje bij hem door de brievenbus gedaan. Een dag erna vertelde zijn vrouw dat hij het had gelezen en nog wel van zich zou laten horen. Hij heeft toen inderdaad een gastles bij ons op school verzorgd over racisme.”

“Het vredesplan voor Somalië heb ik ook voorgelegd aan Dijkstal. Ik wil dat de mijnen worden opgeruimd en de VN-troepen zich terugtrekken. Ik dacht dat het toen wel een goede timing was, want Nederland was toen voorzitter van de Europese Unie. Ik vind het belachelijk dat niemand iets doet, terwijl er al jaren oorlog is. Om dit soort dingen goed te kunnen doen, moet je het nieuws volgen.”

Er is lef voor nodig om zijn projecten te bespreken met belangrijke mensen, zegt-ie glunderend. “Steeds denk ik: 'het kan niet' en dan lukt het toch. Ik denk dat meespeelt dat ik de enige ben die het doet. Ik zet door. Het enige wat me nog niet is gelukt en wat ik eigenlijk het allerliefste wil, is dat Joop van den Ende en John de Mol me willen spreken en mijn ideeën gaan overnemen voor een RTL-Somalië. Ook dacht ik dat ze wel interesse zouden hebben in een musical over hoe vluchtelingen in Nederland leven. Maar ik kreeg een briefje terug met: 'jammer, we doen het niet'. Maar ik blijf doorgaan, want ik wil minister-president worden of televisieproducent.”

Zijn nieuwste project is een voetbalprogramma op televisie, waarin het thema racisme is verwerkt. “De KNVB steunt me, maar ik moet zelf voor geld zorgen. En dat is moeilijk.” Hij laat de brief zien die hij aan potentiële geldschieters heeft gestuurd. Onderaan staat: vriendelijke groet, Jama Abdallah, bekend van Hans Dijkstal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden