Jam in de worteltaart

Vandaag verder met de Torta di Carota ofwel worteltjestaart uit Antonio Carluccio's boek 'Passie voor Groenten' (Bosch en Keuning, fl79,90). Vorige week gaf ik u het recept voor het bakken van de cake: een beslag van 500 g gaargekookte, gepureerde wortelen, het sap van 2 sinaasappels, 1,25 dl maïsolie, 4 dooiers, 375 g fijne tafelsuiker, 350 g bloem van harde tarwe, 15 g bakpoeder en 4 stijfgeslagen eiwitten. Voor de liefhebber: doe er de fijngeraspte schil van een van de 'onbespoten' sinaasappels door.

De worteljam die Carluccio beschrijft is heerlijk kruidig van smaak. Het is de moeite waard om wat extra te maken. Bewaar die extra jam in een pot in de koelkast tot gebruik. Voor de taart hebt u voldoende aan de volgende benodigdheden:

500 g worteltjes, geschrapt

250 g fijne tafelsuiker

2,5 ml kardamomzaad, uit de peulen gehaald en fijngemalen

sap van 2 citroenen

1 blaadje gelatine

Snijd de worteltjes in plakjes en breng ze met zoveel water dat ze net onder staan, én de suiker aan de kook.

Laat zachtjes koken tot het vocht enigszins stroperig is en de worteltjes zacht zijn. Laat afkoelen en pureer het mengsel met de kardamom (gaat keurig in de keukenmachine). Ook bij de jam bleek het lekker om er wat fijngeraspte citrusschil doorheen te doen.

Week het blaadje gelatine in koud water. Verhit het citroensap (laat het niet koken). Knijp het blaadje gelatine uit en los het op in het citroensap.

Giet dit mengsel bij de wortelpuree en laat de keukenmachine nog even draaien. Laat de jam voor gebruik minstens een half uur staan, dan kan de gelatine zijn werk doen.

Snijd de cake horizontaal doormidden en verdeel de jam over de onderste helft. Leg de bovenste helft erop en zet de taart minstens een uur in de koelkast.

Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker. Garneer hem desgewenst met ongeveer 3 dl slagroom, die u stijf hebt geslagen met suiker naar smaak en 2 à 3 eetlepels cointreau of andere likeur.

Het is natuurlijk ook heel lekker om wat likeur op de onderste taarthelft te sprenkelen voordat u de jam erover verdeelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden