Jalabert en Frans publiek hebben nu innige relatie

PLATEAU-DE-BEILLE - De winnaar van de Pyreneeën was Lance Armstrong, de schlemiel én de held was Laurent Jalabert. De Fransman reed de afgelopen twee dagen in totaal 220 kilometer voorop. Beide keren werd hij op de laatste beklimming voorbij gereden door een ontketende Armstrong. Jalabert heeft op zijn afscheidstoernee door Frankrijk de status van een martelaar.

De man van Mazamet gaf kleur aan de eerste twee bergritten. Hij trok ten aanval waar de toppers in het klassement niet de kracht of de moed hadden. Ze gaven zich over aan de dominantie van US Postal. De subtoppers verscholen zich eveneens achter de blauwe brigade van Armstrong. Ze wilden energie sparen voor de finale. Het huidige peloton telt te veel rekenaars. Het resultaat was gisteren een saaie rit met een voorspelbare ontknoping.

Armstrong oogstte bij zijn aankomst bovenop Plateau-de-Beille een respectvol applaus. Elf minuten later reikte het gebrul van het publiek echter dieper in de dalen. De populariteit van Jalabert in Frankrijk doet denken aan de dagen van Raymond Poulidor, de eeuwige tweede in de jaren zeventig. 'Poupou' heet nu 'Jaja'. Overal langs de route hangen dankbetuigingen en spandoeken die hem een goed pensioen toewensen. Na het WK in oktober stopt de oude krijger, 33 jaar, om meer tijd te kunnen besteden aan zijn vrouw en vier kinderen.

Zijn aanvallen hebben niet primair als doel om etappes te winnen. Hij wil vooral de nieuwe bergkoning worden door op de cols onderweg punten te verzamelen. Jalabert wil ook het publiek wat bieden. Zijn persoonlijk belang heeft hij altijd gekoppeld aan het algemeen belang van zijn sport. In 1998 was hij in de door doping overschaduwde Tour de meest principiële renner van het peloton. Hij leidde de zitstaking in Tarascon-sur-Ariège -gericht tegen de Franse justitie. Toen hij een gebrek aan solidariteit bij zijn collega's bespeurde, besloot hij met zijn ONCE-ploeg de Tour te verlaten.

Hij woonde toen al in Zwitserland om ook op een Zwitserse licentie te kunnen fietsen. Hij hoefde zich daardoor niet te onderwerpen aan de strenge medische onderzoeken van de Franse bond. In 1999 boycotte hij met ONCE alle wedstrijden op Franse bodem. Daar was zijn sport kapotgemaakt, vond hij.

Zijn houding maakte hem verdacht. Jalabert was toch de man die zijn grootste successen in de hoogtijdagen van het bloeddopingmiddel epo had geboekt, tussen 1993 en 1997? Hij was in die jaren een klassiekerkoning, maar liet soms iedereen versteld staan, zoals in de Vuelta van 1996 en op het WK tijdrijden in 1997. Jalabert wereldkampioen tijdrijden: jaja. Zijn voormalige ploegmaat Alex Zülle verklaarde tijdens de verhoren in de Festina-zaak dat het er bij ONCE niet anders aan toe ging.

In een trui van het Deense CSC-Tiscali, de ploeg van Bjarne Riis, maakte Jalabert vorig jaar zijn rentree in de Tour. Met twee etappezeges -eentje op de Franse feestdag 14 juli- en het winnen van de bolletjestrui ('een clownspak', vindt hij zelf) maakte hij een einde aan de stroeve relatie met het Franse publiek. 'Allez Jalabert' is nu overal waar de Tour komt het motto.

Winnen is in de wielersport niet noodzakelijk om hartstocht te wekken. In de klim naar La Mongie werd hij donderdag drie kilometer voor de streep voorbijgereden door het groepje met Armstrong. De Amerikaan had een blik van spijt in zijn ogen, zei Jalabert.

Gisteren herhaalde het tafereel zich, op negen kilometer van de top. Zijn slakkengang naar boven werd uitvoerig gevolgd door de Franse tv-camera's, alsof zich een drama afspeelde.

Later zei hij er 'alle begrip' voor te hebben dat Armstrong hem niet kon laten winnen. Grote meneren in het peloton praten met respect voor elkaar. Zo deed ook Armstrong. ,,Jalabert verdiende het om te winnen. Normaal gaan wielrenners die stoppen 's avonds naar feestjes of ze zitten wat te kletsen achterin het peloton. Jalabert blijft vechten, elke dag.''

Volgens Manolo Saiz, tussen 1992 en 2000 zijn baas bij ONCE, helpt Jalabert in de wielersport de verbeelding aan de macht. ,,Ik hou van aanvallen. Ik ben zo altijd geweest en zal tot de laatste dag zo zijn. Ik heb in mijn carrière veel gewonnen door grote risico's te nemen.''

Jalabert bedoelde dat laatste onschuldig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden