Jaklovsky voorziet plaats in top acht

ATLANTA, AMSTERDAM (ANP) - “Do or die”, spookte door het hoofd van Sharon Jaklofsky voor de laatste sprong die haar in Atlanta kon brengen. De dood of de gladiolen, zou een volbloed-Nederlander zeggen. Jaklofsky keerde gisteren terug uit Zwitserland, waar ze zich vrijdag op de valreep als 242ste en laatste bij de Nederlandse ploeg voor Atlanta voegde. Met een zere enkel, maar een opgelucht gemoed. Vrijdag vliegt ze naar de States, met goede hoop op een plaats in de finale.

Vier sprongen waren al mislukt in Bellinzona, eentje geëindigd bij 6,46 meter. Maar ze moest 6,55 halen. “Ze sprong met het mes op de keel”, aldus haar trainer Charles van Commenée. Jaklofsky: “De druk was immens. Ik begon een voetje terug met mijn aanloop, om geen risico te nemen. Het regende nog ook. Maar iedereen stond me aan te moedigen. De andere atletes wisten wat ik moest halen en de omroeper had het publiek ingelicht. Ze gingen uit hun bol na mijn 6,64.”

De 6,64 is de tweede sprong in de Nederlandse atletiekgeschiedenis. De beste, 6,74 meter ver, staat eveneens op naam van Jaklofsky. Daarbij gaat het om het vorig jaar tijdens de Universiade in Japan verwezenlijkte nationale record.

Vier jaar geleden kon ze zich juist niet kwalificeren voor de Spelen. Toen nog in naam van Australië. “Ik wilde ze niet weer missen.” Probleem is alleen haar enkelblessure, die door de vele sprongen van de laatste weken niet is genezen. De KNAU droeg Jaklofsky onlangs voor, hoewel ze de limietafstand alleen had bereikt met te veel rugwind. De atletiekunie vond dat de geboren Australische met Nederlands bloed op grond van haar prestaties vorig seizoen en de recente progressie op de Spelen thuishoort. Ze was pas sinds mei hersteld van een langdurige blessure. “Ik was niet echt boos over de afwijzing. Wel gefrustreerd. Ik denk niet dat ze al te veel begrijpen van atletiek.” De komende week doet ze waarschijnlijk weinig aan training. “Ik heb daarna niet veel tijd meer, maar ik denk dat ik bij de top-acht kan komen.”

Van Commenée heeft meer bedenkingen. “Ik moet nog bezien in hoeverre ze in staat is te presteren met die enkel. Die heeft rust nodig. Door alle sprongen heeft ze nauwelijks kunnen trainen.” Van Commenée is nog altijd boos op NOC-NSF dat de koepel niet inging op de voordracht van de KNAU. Een vergelijking met de andere twijfelgevallen doet volgens hem niet terzake, omdat de anderen slechts sporadisch in de buurt kwamen van de limiet.

Van Commenée behoort niet tot de trainers die door de KNAU zijn aangewezen in de begeleiding. Dat zijn Boverman, Van Wijk en Dost. Hij had trouwens ook niet gewild. “Ik weiger nog onder de paraplu van NOC-NSF te werken. Daarvoor is te veel gebeurd. Maar goed, je sport voor jezelf, het is geen wedstrijdje tegen het NOC. Het is alleen irritant dat er allerlei mensen door onze voorbereiding fietsen die er geen kijk op hebben.” Met dagkaarten zal hij proberen in het dorp te komen, om Jaklofsky zo goed mogelijk te coachen.

Jaklofsky wil NOC-NSF overigens niet te veel afvallen. “Ze hebben me heel veel geholpen. Met een huis, een auto en trainingskampen. Ik ben dankbaar.”

Chef de mission André Bolhuis begroette haar als laatste lid van de Nederlandse olympische familie. “Ik ben hartstikke blij dat ze het toch heeft gehaald. Dit is mede het resultaat van de steun die we haar de laatste maanden hebben gegeven”, aldus Bolhuis.

Jaklofsky is de elfde Nederlandse atleet in de olympische ploeg. De anderen zijn: Van Vlaanderen en Van Schuppen (marathon), Van Langen en Jongmans (800), Looije (polshoog), Goormachtigh en De Bruin (discus), Rosendaal, Dost (tienkamp) en Koers (800 of 1500 meter).

Van dat gezelschap deed de laatste vrijdag van zich spreken, toen hij in Londen, bij de laatste Grand Prix voor de Olympische Spelen, zijn persoonlijk record op de 800 meter verbeterde. Marco Koers werd vierde in een sterk veld met 1.44,49. In Atlanta zal hij moeten kiezen tussen de 800 en 1500 meter. Eind volgende week neemt Koers daarover een beslissing.

“We zijn er nog steeds niet uit”, zei trainer Theo Joosten. “Marco was zeer content met zijn persoonlijk record, maar we gaan er de komende week rustig over praten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden