Jakarta lijkt niet te wijken voor druk

Nederlander Ang Kiem Soei en vijf andere veroordeelden wegens drugsdelicten komen vandaag voor vuurpeleton

Advocaten van de Nederlander Ang Kiem Soei, die vanavond om middernacht wegens drugsmisdrijven voor een vuurpeloton wordt gezet, voeren internationaal druk op tegen de Indonesische overheid.

Ze vinden dat het recht van hun cliënt op een eerlijke procesgang wordt geschonden. Ze hebben de VN-rapporteur voor schendingen van mensenrechten in Genève gevraagd om tussenkomst.

Maar er zijn geen signalen dat Indonesië gevoelig is voor die druk. Een rechtbank in Jakarta weigerde gisteren een laatste herzieningsverzoek van advocaten van Ang Kiem Soei in behandeling te nemen. Een eerste herzieningsverzoek werd eerder al verworpen.

De 62-jarige Soei, die jarenlang in Utrecht woonde, wordt zondag om 6 uur 's ochtends lokale tijd (vandaag, middernacht Nederlandse tijd) geëxecuteerd, met andere buitenlanders. Tegelijk met Ang Kiem Soei, die door Indonesië wordt gezien als het brein achter een xtc-fabriek die in 2002 werd opgerold, zullen drugsveroordeelden uit Malawi, Brazilië, Nigeria en Vietnam worden terechtgesteld. Een zesde veroordeelde, die ook voor het vuurpeleton komt, is een Indonesiër, uit West-Java.

Familieleden van Soei waren gisteren de hele dag bij de Nederlander, die gevangen zit op het eiland Kambangam onder Java.

Vanuit Nederland en de moederlanden van de overige veroordeelden, wordt tot op het laatste moment politieke en diplomatieke druk uitgeoefend op Indonesië om de executies op te schorten. Zo diende Reclassering Nederland, samen met een reeks organisaties, gisteren nog een gratieverzoek in.

Bij de hoogste aanklager in Indonesië, advocaat-generaal Prasetyo, ligt een verzoek om de terechtstelling van Soei uit te stellen. Advocaat Bart Stapert: "Wij zijn door de beslissing van de rechtbank niet in de gelegenheid verweer te voeren. Daardoor worden fundamentele rechten geschonden van onze cliënt."

Minister Koenders (buitenlandse zaken) zei gisteren dat een daadwerkelijke executie schadelijke gevolgen kan hebben voor de betrekkingen met Indonesië. Brazilië liet een soortgelijk dreigement horen. Koenders sprak gisteren met zijn Indonesische ambtsgenoot, die eerder Indonesisch ambassadeur was in Nederland.

De Europese Unie riep Indonesië op de executies niet uit te voeren.

"De aangekondigde executie van zes ter dood veroordeelden, onder wie een Nederlandse burger, wegens drugsdelicten is zeer betreurenswaardig", aldus EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden