Jagers willen pas schieten als ganzen kunnen vliegen

Talrijke ganzen in een weiland bij Eembrugge. Beeld ANP
Talrijke ganzen in een weiland bij Eembrugge.Beeld ANP

De Nederlandse jagers vinden de aanpak van de ganzenoverlast zoals deze door natuurorganisaties en boeren is voorgesteld onethisch. Ze willen wel meewerken aan het afschieten van ganzen, maar alleen in de periode dat die kunnen vliegen.

De natuurorganisaties hebben met de boeren en de provincies in het Ganzenakkoord juist vastgelegd dat de rui-periode waarin zij níet kunnen vliegen een 'essentieel onderdeel' is in de verdelging. De dieren kunnen dan bijeen worden gedreven om vervolgens vergast te worden. De jagers stellen dat deze methode in strijd is met hun gedragscode. De vogels worden tijdens de broed- en ruiperiode door de jagers met rust gelaten omdat ze dan te kwetsbaar zijn.

De reactie van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) is curieus omdat de natuurorganisaties de jagers vaak als een natuurlijke vijand van ganzen afschilderen. Met het huidige standpunt passeren de jagers juist de natuurorganisaties als het gaat om dierenwelzijn. Vogelbescherming en Natuurmonumenten tekenden voor de bestrijding van ganzen in hun kwetsbare periode.

Om schade aan landbouwgewassen en natuur terug te dringen, moeten de komende jaren naar schatting 550.000 ganzen worden gedood. De jagers willen aan de bestrijding meewerken omdat zij hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voelen, maar kondigen aan niet te gaan schieten 'om streefcijfers te halen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden