Jagers brengen duizenden rendieren om in strijd tegen 'McDonald's natuur'

Een rendier op het eiland Zuid-Gregoria, met op de achtergrond enkele pinguïns. De rendieren vormen een bedreiging voor vogelsoorten op het eiland.Beeld reuters

Op Zuid-Georgia, een Brits eiland nabij Antarctica, hebben jagers tot gisteren 3500 rendieren afgemaakt. De dieren kwamen een eeuw geleden over uit Europa en zouden in toenemende mate een bedreiging vormen voor de inheemse dierenpopulatie.

Een woordvoerder van een Noorse natuurorganisatie stelt dat de aanwezigheid van de rendieren het bestaan van enkele zeldzame vogels bedreigt, bijvoorbeeld doordat ze pinguïnnesten kapot trappen.

Walvisjagers uit Noorwegen brachten aan het begin van de twintigste eeuw enkele dozijnen rendieren naar Zuid-Georgia als voedselbron. Hun aantallen namen echter sterk toe. Bij een telling dit jaar werden hun aantallen geschat tussen de 4500 en 5000. De overgebleven 1500 rendieren worden volgend jaar omgebracht.

Uitheemse diersoorten of planten vormen ook op andere plekken in de wereld een probleem, meldt persbureau Reuters. Dit komt doordat zij gemakkelijk ziektes kunnen verspreiden en de voedselproductie aantasten. Voorbeeld hiervan zijn Europese eekhoorns in Australië en Zuid-Amerikaanse waterhyacinten in enkele Afrikaanse meren. Zuid-Georgia is ook bezig met een project om muizen en ratten te doden die als verstekelingen van schepen zijn meegekomen.

Een regeringslid van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden gaf aan te hopen dat Frankrijk van hen zal leren. De Fransen overwegen om de rendieren af te maken die een eeuw geleden werden geïntroduceerd op de Kerguelen (een afgelegen eilandgroep in het zuiden van de Indische Oceaan).

Kreeftenpest in Nederland
Een werknemer van het Team Invasieve Exoten (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) stelde in 2009 tegenover Parool dat ook in Nederland de uitheemse diersoorten de binnenlandse dierenpopulaties bedreigen. ''Doen we niets, dan krijgen we een McDonald's natuur die wereldwijd hetzelfde is.'' Door een gebrek aan natuurlijke vijanden, kunnen uitheemse diersoorten zich binnen afzienbare tijd vermenigvuldigen.

Onder andere in Nederland heeft de rode Amerikaanse rivierkreeft, ooit geïmporteerd voor de kweek, de Europese soort geïnfecteerd met kreeftenpest, waarvoor hij zelf immuun is. Ook het Europese lieveheersbeestje wordt verdrongen door zijn Aziatische tegenspeler die ooit als bladluisverdelger in de kassen is ingezet, maar het ook in het wild prima doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden