Jager kan leven met nieuwe Natuurwet

Met de komst van de nieuwe Natuurwet verandert er voor jagers niet veel, stelt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). De Jagersvereniging kan leven met de nieuwe flora- en faunabeheerplannen van staatssecretaris Sharon Dijksma, (economische zaken).

De Natuurwet maakt het lastiger om klein wild als konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten af te schieten. De dieren staan op de wildlijst en blijven bejaagbaar. Maar jagers moeten van tevoren een afschotplan indienen om toestemming te krijgen van de provincie.

De jagersvereniging is tevreden dat de wildlijst blijft bestaan. "Verantwoord beheer is de dagelijkse praktijk. Jagers gebruiken een registratiesysteem voor afschot. Daarmee bepalen zij in het jachtseizoen hoeveel dieren er geschoten kunnen worden. Dit gebeurt op basis van aantallen, ruimte en voedsel in het natuurgebied", zegt Janneke Eigeman van de KNJV. "Die informatie gaat nu naar de provincie."

De Natuurwet moet, volgens de staatssecretaris, leiden tot een duurzame jacht. Maar de jacht is al duurzaam, zegt Eigeman: "Je ziet een duif vliegen, die wordt geschoten, mee naar huis genomen, bereid en geconsumeerd. Dat lijkt me het hoogst haalbare in een duurzame voedselketen."

Jager Bjorn van der Veen uit Drenthe beaamt dat zijn afschot niet in de prullenbak belandt. "Wild vlees is het mooiste scharrelvlees dat er is. Aan de wildvraag kunnen wij jagers echt niet voldoen. Tijdens de feestdagen wordt er in Nederland massaal gefokt wild geïmporteerd. Ik vind het dan hypocriet om kritiek te hebben op jagers. Wij jagen om de populatie te reguleren. Het is echt niet zo dat we alles afschieten wat er leeft, of de laatste konijnen uit het veld bejagen."

De Partij voor de Dieren had al eerder een verzoek ingediend om de plezierjacht te verbieden en gaat na de 'teleurstellende voorstellen' van de staatssecretaris nu een debat aanvragen.

De partij vindt dat Dijksma, met steun van een Kamermeerderheid, een grote stap had kunnen maken in de bescherming van wilde dieren, maar toch kiest voor behoud van de hobbyjacht. Jagers krijgen nog steeds alle ruimte, maar moeten het nu alleen van tevoren even opschrijven, aldus de Partij voor de Dieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden