Jagen op een wrede dictator

In ’The Dictator Hunter’ volgt de Nederlandse Klaartje Quirijns de Amerikaanse Human Rights Watch advocaat Reed Brody tijdens zijn verbeten juridische jacht op de voormalige Tsjadische president Hissène Habré. Eind jaren tachtig vonden tijdens diens bewind tienduizenden mensen de dood. Habré leidt inmiddels een luxe leven in Senegal. Vijf vragen aan Klaartje Quirijns.

Hissène Habré is niet voor iedereen een bekende naam. Zijn de achtergronden van zijn presidentschap destijds overschaduwd door andere verhalen uit Afrika?

Ik weet niet precies hoe de verslaggeving er destijds uitzag. Ik merk wel in het algemeen een gebrek aan belangstelling voor Afrika op. Tijdens de productie en de zoektocht naar geld voor de film hoorde ik mensen steeds weer zeggen: ’Ach ja, dat is Afrika. Daar interesseert toch niemand zich voor’.

Voor iemand die zo’n grote vis wil vangen beweegt Reed Brody zich overal in de wereld opvallend vrijelijk. Voelt hij zich nooit bedreigd?

Brody heeft geen bodyguards, dat wil hij niet. Maar toen we in Senegal hoorden dat de huidige Tsjadische president instemde met de berechting van Habré, en Brody’s kansen om te winnen toenamen, ontstond er ineens heel veel spanning. Toen heeft hij toch tijdelijk bodyguards ingehuurd en kwam er ook bewaking voor ons.

Je laat een aantal slachtoffers terugkeren naar plekken waar ze afgrijselijke herinneringen aan hebben, zoals een man in de cel waarin hij met dertig anderen werd opgesloten en waarin dagelijks mensen door zuurstofgebrek stierven. Heb je ze daartoe overgehaald?

Nee, mensen in Tsjaad waren zo blij dat eindelijk iemand naar hun verhaal wilde luisteren. Ook de weduwen die je in de film met Brody de plek van een massagraf ziet bezoeken, ze hadden het gevoel dat al die tijd niemand ze had willen horen.

Brody heeft een wereldkaart aan de muur hangen met foto’s van mensen die wat hem betreft allemaal voor het internationaal gerecht worden gesleept. Gaat hij, wanneer Habré is berecht, achter de volgende aan?

Ik heb hem die vraag ook vaak gesteld. Ik denk dat hij zich nooit had gerealiseerd hoe zwaar het was. Hij heeft er nu zo’n tien jaar aan gewerkt en de zaak is nog lang niet afgerond. Ik vermoed dat hij zich wel tweemaal bedenkt voordat hij weer zoiets doet. Maar ik denk dat je wel mensen als Brody nodig hebt.

Sommige mensen vinden hem misschien een beetje pedant, zoals hij de zaak persoonlijk op zijn schouders neemt en er zelfs een lucratieve baan bij de Verenigde Naties voor laat gaan.

Ik zie hem als een idealist, die echt de wereld wil veranderen. Maar hij is ook een Amerikaan, misschien heeft hij wel iets arrogants. Hij heeft een persoonlijk offer gebracht door die baan te weigeren, maar hij vond oprecht dat hij de zaak niet in dit stadium in de steek kon laten. Ik ben ervan overtuigd dat als íemand de zaak-Habré tot een goed einde kan brengen, het wel Reed Brody is.

The Dictator Hunter, Klaartje Quirijns, op IDFA nog te zien op 29/11 en 30/11.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden