Jagen op een stunt in de viermansbob

Van Calker tankt vertrouwen in tweemansslee. 'En nu iets moois.'

KRASNAJA POLJANA - De oranje slee van Edwin van Calker was zojuist gefinisht, de mannen stapten opgetogen uit. Ze balden de vuisten naar het publiek, het oranje en zwart van de pakken stak helder af tegen het kunstlicht van de olympische bobsleebaan. Een wereld van verschil met het gevoel van vier jaar geleden, in Vancouver, toen het bobsleeavontuur van Van Calker op een deceptie uitdraaide. In de tweemansbob deed Nederland gisteren niet mee om de prijzen, maar dat was ook niet verwacht. Wel tankte Van Calker vertrouwen, voor later deze week als hij in zijn vierpersoonsslee op jacht gaat naar een stunt.

Van Calker eindigde als negentiende in Krasnaja Poljana, het bergdorp dat het centrum vormt van de bergsporten tijdens de Spelen. Na de eerste twee runs, op zondag stond hij nog op de 21ste plaats. Die verbetering sterkte piloot Van Calker dat hij in de viermansbob 'voor iets moois' kan zorgen. Wat dat moet zijn, ligt aan details, zei Bror van der Zijde, gisteren remmer. "Maar een plek in de topacht of topzes zou al heel mooi zijn." En Van Calker: "Deze dag geeft gewoon een heel goed gevoel. De derde run was heel goed en de vierde gewoon een schoonheid. We hebben echt een stap gemaakt."

Van Calker had de laatste maanden veel pech met de bezetting van zijn bobs. Pas de laatste weken kon hij met zijn volledige bemanning trainen. Eerder in het seizoen hadden Van der Zijde en ook remmer Sybren Jansma veel last van blessures. Daarom besloot het Nederlandse bobsleeteam pas kort voor de eerste race naar Sotsji te komen. Na de laatste wereldbekerwedstrijd in Winterberg, waar het team zevende werd, werd een trainingskamp belegd in het Duitse Oberhof. Daar werd vooral gewerkt aan de start, één van de belangrijkste onderdelen van de sport. "We hebben echt de laatste weken pas de puntjes op de i kunnen zetten", zei Van der Zijde gisteren.

De eerste dagen van het olympisch toernooi, met de van oudsher zwakkere tweemansbob, werden door Van Calker en co dan ook vooral gezien als een veredelde trainingswedstrijd. Ze wisten vooraf dat ze niet tot de favorieten gerekend werden ¿ het team had zich niet voor Sotsji gekwalificeerd. NOC-NSF besloot de bobbers pas op het laatste moment in te schrijven voor het toernooi.

Een groot voordeel omdat Van Calker daardoor tien extra ritten kon maken op het olympische ijs van het Sanki Sling Center in Krasnaja Poljana. Die extra runs werkten uiteindelijk louterend. Van Calker, grappend: "Volgens mij kunnen jullie zelfs aan me zien dat ik goed in mijn vel zit." In Vancouver, vier jaar geleden was dat heel anders, daar zegde hij uiteindelijk af voor de afdaling in de viermansbob omdat hij de baan te gevaarlijk vond.

Team Nederland kan de voor Nederland toch al geslaagde Spelen pas in het slotweekeinde van extra franje voorzien, al lijkt een podiumplaats geen reëel doel. In seizoen 2011-2012 behaalde Van Calker zijn beste resultaat tot nu toe, op het WK in Lake Placid eindigde hij toen in de viermansbob als vierde, net buiten het podium. Het is nog steeds die prestatie die de bobbers het vertrouwen geeft dat het in een speciaal weekeinde, als alles klopt, heel mooi zou kunnen worden. "Dit seizoen is heel lang een inhaalrace geweest", zei Van der Zijde. "Iedereen is op precies het juiste moment fit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden