Opinie

Jagen is werk, geen lifestyle

©ANP

Jacht is geen feest. Dat zegt niet alleen de Dierenbescherming, maar stellen ook jagers regelmatig ter vergoelijking van hun schietgraagheid. Jacht is noodzakelijk, zeggen zij, om de ontwikkeling en instandhouding van de natuur in Nederland in goede banen te leiden.

Dat kan, erkent de Dierenbescherming; als alle diervriendelijker middelen zijn ingezet om nauwkeurig vastgestelde overlast te voorkomen, dan kan afschot onvermijdelijk zijn. Dat afschieten dient te gebeuren door professionele jagers, niet door hobbyisten.

Dit weekend wordt in Eindhoven de Nederlandse Jacht en Lifestyle Beurs gehouden. De Dierenbescherming vindt dit een doorn in het oog van een ieder die de Nederlandse natuur daadwerkelijk een warm hart toedraagt. Ook waarlijk professionele jagers zullen moeten erkennen dat jacht op deze beurs wordt verheerlijkt, zo toegankelijk mogelijk wordt gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Jagen wordt neergezet als een feest, precies op de manier waarop jagen met oog voor de dieren volgens professionele jagers en de Dierenbescherming niet moet.

De nieuwste mode
Als afschot onontkoombaar is, dan moet dat worden gedaan door mensen die daartoe opgeleid en bevoegd zijn: boswachters, natuurterreinbeheerders. Jagen moet werk zijn, een noodzakelijk kwaad dat iemand met voldoende oog voor dierenwelzijn op zich neemt, iemand die een objectieve afweging maakt over nut en noodzaak. Op die manier wordt onnodig dierenleed voorkomen. Plezierjacht, daarentegen, werkt leed juist in de hand; van iemand die er plezier in heeft dieren dood te schieten hoeft niet te worden verwacht dat oog voor dierenwelzijn eerste prioriteit is.

De beurs in Eindhoven promoot jagen. Het evenement is dusdanig gezellig van opzet dat het ook voor niet-jagers een aantrekkelijk uitje kan zijn. Er is muziek. Er zijn stands met lekkernijen, waarvan de diervriendelijkheid in sommige gevallen op zijn zachtst gezegd overigens eveneens in twijfel mag worden getrokken. De nieuwste mode op het gebied van jachtkleding, roofvogelshows, boekpresentaties - noem het op en de Nederlandse Jacht en Lifestylebeurs heeft het. Toegang voor kinderen tot en met twaalf jaar is gratis... Het genot van jacht wordt met de paplepel ingegoten!

Maatschappelijke weerzin

De Dierenbescherming veroordeelt deze beurs omdat die verbloemt dat het doden van dieren het belangrijkste kenmerk van jagen is. Voor professionele jagers is een groots opgezette publieke jachtbeurs overbodig. Sterker nog, een professionele jager vraagt zich af waarom een evenement wordt georganiseerd dat zijn werk in een hobbyistisch daglicht stelt. De beurs toont aan dat in het wild levende dieren in Nederland toch vooral worden belaagd door mensen die lak hebben aan de maatschappelijke weerzin tegen deze bloederige vorm van 'plezier'.

Die maatschappelijke weerzin bestaat echt. Uit onderzoek van de Dierenbescherming uit 2010 blijkt dat meer dan negentig procent van de Nederlandse bevolking plezierjacht afwijst. Nogal wiedes, als in ogenschouw wordt genomen hoeveel dieren jaarlijks lijden, gewond zijn maar onvindbaar blijven voor de jager. Een kwart van de ganzen boven Nederland vliegt met lood in het lijf! Mensen die geen moeite met jagen hebben als het geschoten dier wordt opgegeten, beseffen niet hoe lang menig dier heeft geleden na door een amateur te zijn aangeschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden