Update

Jacques Monasch stapt uit de PvdA-fractie

Jacques Monasch wilde lijsttrekker worden van de PvdA. Beeld ANP
Jacques Monasch wilde lijsttrekker worden van de PvdA.Beeld ANP

Jacques Monasch stapt uit de Kamerfractie van de PvdA, maar blijft wel in de Tweede Kamer zitten. Daarmee kan het kabinet niet langer op een meerderheid in de Kamer steunen. PvdA en VVD hebben nu samen 75 van de 150 zetels.

Monasch maakte dat nieuws zojuist bekend op een persconferentie, die hij had belegd naar aanleiding van zijn mislukte gooi naar het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Het Kamerlid wilde de strijd aangaan met zijn fractieleider Diederik Samsom en vice-premier Lodewijk Asscher, maar vanmorgen maakte Monasch bekend dat 'het partijbestuur heeft besloten zijn kandidatuur niet te accepteren'.

Het PvdA-bestuur heeft een andere lezing. Monasch was wel degelijk welkom als kandidaat-lijsttrekker, maar heeft zich dit weekend zelf teruggetrokken. In een verklaring stelt het partijbestuur: "Gisteravond is er nog een gesprek tussen Jacques Monasch en een delegatie van het partijbestuur geweest om hem te overtuigen van het handhaven van zijn kandidatuur. Jacques heeft tot grote spijt van het partijbestuur desondanks besloten zijn kandidatuur in te trekken".

Ramkoers
Het bestuur en Monasch hebben de afgelopen dagen onderhandeld over de voorwaarden die het Kamerlid stelde aan zijn deelname aan de strijd om het lijsttrekkerschap. Monasch wilde een soepelere regeling voor 'flitsleden', zodat mensen van buiten de partij op een laagdrempelige manier kunnen meestemmen. Hij wilde ook dat de gekozen lijsttrekker straks invloed heeft op het verkiezingsprogramma, dat reeds is gepubliceerd. "Dat programma is in mijn ogen niet goed genoeg en moet beter. Maar we konden het niet over mijn voorwaarden eens worden. Het is heel erg spijtig'', zei Monasch tegen de NOS.

Jacques Monasch ligt al langer op ramkoers met zijn eigen partij en coalitiegenoot VVD. Hij verwijt het kabinet dat het geen gehoor geeft aan de uitslag van het Oekraïne-referendum. "We hebben met het referendum de macht bij de kiezer gelegd. De uitslag moeten we volgen", zei hij afgelopen vrijdag. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het Oekraïne-referendum. Als er vanuit de oppositie een motie van wantrouwen wordt ingediend - en die kans bestaat - zal Monasch deze steunen. Dat zou een zeer ongebruikelijke stap zijn voor een lid van een coalitiefractie.

Aanvankelijk hadden zich vijf mannen gemeld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Ook Pelle Oosting en Gerard Bosman wilden de strijd aangaan, maar beiden voldoen volgens het partijbestuur niet aan het profiel. De strijd gaat dus nog tussen Samsom en Asscher.

Samsom zegt het jammer te vinden dat Monasch uit de Tweede Kamerfractie is gestapt. Van hem hoefde dat niet. "Hij had ook een poging kunnen wagen om de koers van de PvdA bij te stellen in zijn richting. We zijn een democratische ledenpartij, elk lid kan daarover meespreken, en zeker als je lijsttrekker wilt worden, lijkt me dat de moeite waard.''

Dat de coalitie van VVD en PvdA door het vertrek van Monasch geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer, ziet Samsom niet meteen als een groot probleem. "Het kabinet houdt in ieder geval het vertrouwen van de Kamer", stelde hij. Samsom wijst erop dat het kabinet de afgelopen jaren al vaak was aangewezen op de steun van andere partijen om voorstellen ook door de Eerste Kamer te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden