Jacques Klöters 'Nu ben ik een achteruit-dromer'

"Als kind heb ik alleen maar gedroomd. Ik was een soort Kees de Jongen die de hele dag liep na te denken over hoe ik later zou zijn. Met welke meisjes ik wel of niet, wat voor beroemdheid ik zou worden. Ik liep over straat bij ons in de buurt met het idee: later komt er een tv-ploeg achter me aan. Toen ik 23 was, had ik dat al bereikt. Ik zat in cabaretgroep Don Quishocking, we hadden succes, ik was een paar keer op tv geweest. Ik droomde van een blonde vrouw, nou, die had ik. Ik droomde van een sportwagen - had ik ook al. Ik dacht: dit gedagdroom is onzin, ik moet iets anders bedenken. Dat werd: ik wil goed worden in wat ik doe. Daarna ben ik steeds minder gaan dromen.

Jaren geleden ben ik in hypnotherapie geweest en werd ik in een hypnotische slaap gebracht. Het wonderlijke is: daar zijn enkele lucide dromen uit voortgekomen die ik mij tot in detail kan herinneren. Terwijl ik me geen één droom uit mijn verdere leven kan herinneren. Ik geloof helemaal niet in vorige levens, maar nu werd ik erin gebracht. Ik droomde dat ik achter een paard gebonden was en mijn hoofd te pletter sloeg tegen een boom. En dat ik in een Russische rivier onder het ijs lag en boven mijn hoofd de wolven zag lopen. Ik droomde dat ik in de zeventiende eeuw op het kasteel van Amalia van Solms was. Die therapie heeft me niks opgeleverd, behalve een goed verhaal.

Ik ben steeds meer een 'achteruit-dromer' geworden. Als jonge man had ik nog veel toekomst waarin nog van alles kon gebeuren. Nu ik 70 ben, ligt mijn horizon veel dichterbij en heeft over mijn toekomst dromen weinig zin. Nu dagdroom ik over mijn verleden. Door achteruit te dromen leef je als het ware twee keer. Die koeien zijn zo dom nog niet met dat herkauwen.

De dromen gaan over mijn verleden, maar met de kennis van nu. Verrijkt door mijn levenservaringen, ontmoetingen met mensen en alles wat ik heb opgedaan aan cultuur - gedichten, voorstellingen, muziek, beeldende kunst, boeken van filosofen enzovoort. Dat is mijn kapitaal. Zo begrijp ik nu veel meer van mijn ouders dan toen ik kind was en zij nog leefden.

De afgelopen vier jaar heb ik zo'n duizend stukjes geschreven op mijn Facebookpagina. Heerlijk, zonder normen van buitenaf voor succes, omzet of luisterdichtheid. En ik krijg respons, dat is heel verrijkend. Ze beginnen altijd met 'Ik moest vanmorgen denken...' en dan schrijf ik over wat me ter plekke invalt. Dat is mijn boek 'Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen', naar een uitlating van Kierkegaard, geworden. Als je jong bent, moet je verzamelen: kennis, vrienden, liefde, kinderen, geld, carrière. Ik vind dat ik op mijn leeftijd moet uitdelen. Dus dat doe ik."

Jacques Klöters (70) is oud-cabaretier, radiopresentator ('De Sandwich') en schrijver van o.a. 'Toon', de biografie van Toon Hermans. Onlangs verschenen 'Visite uit de hemel' (over Willem Wilmink) en 'Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden