Jacobsslakken en mosselen

Donderdag zijn wij altijd in Narbonne en bezoeken steevast de overdekte markt, waar de viskramen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons uitoefenen. Soms kopen we er jacobsslakken en mosselen. Niet zonder reden; bij Gilles Goujon in Fontjoncouse kregen we een spies van jacobsslakken en mosselen. Die smaakte ons zo goed, dat ik u graag dat heel eenvoudige recept geef.

Voor vier personen:

8 verse jacobsslakken, 16 grote mosselen

0,4 dl witte wijn

een bosje basilicum

1 grote ui

37 gram boter

40 gram gekookte spinazie

1 tomaat

bloem en paneermeel

peper, zout en olijfolie

Was en borstel de mosselen, laat ze uitlekken. Doe ze met de witte wijn, peper en eventueel wat zout in een pan en zet die 5 minuten op hoog vuur. Laat ze uitlekken en zet ze koel weg. Open de jacobsschelpen, was de slakken, verwijder de baard en zet ook deze koel weg.

Klop de boter au bain marie tot een crème en pureer er de spinazie en de blaadjes van het bosje basilicum door met peper en zout naar smaak. Houd tevoren 16 grote basilicumblaadjes apart. Dompel de tomaat even in heet water, verwijder de schil en de pitten en snijd hem in dobbelsteentjes. Doe er wat peper en zout door.

Rijg de mosselen op vier satéstokjes en wentel deze door het paneermeel. Rijg op vier andere satéstokjes 2 jacobsschelpen en paneer die ook aan twee kanten.

Snijd de ui in ringen (u moet er daarvan 16 hebben), haal ze door de bloem en frituur deze op 180 graden. Laat de temperatuur van de olie dalen tot 160 graden en frituur daarin de 16 blaadjes basilicum gedurende zo'n 2 minuten. Laat ze uitlekken en strooi er wat zout over. Frituur eerst de jacobsslakken in olijfolie tot ze een mooi bruin korstje hebben en doe daarna hetzelfde met de mosselen.

Leg per bord kruiselings een satéstokje mosselen en jacobsslakken op een bord. Schep er een lepel van de basilicumboter op en schep naast de stokjes wat van de tomaat. Leg er vier uiringen en vier blaadjes basilicum naast. Serveren met stokbrood. Bij Gilles Goujon dronken wij er een witte Corbières bij, een Château Grand Moulin van Jean-Noël Bousquet uit Luc-sur-Orbieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden