Jacobine Geel ziet het CDA als de partij met compassie

Maxime Verhagen tijdens partijcongres in Arnhem.Beeld anp

Compassie maakt een goede kans de kern te worden van het toekomstige CDA. "De partij kan de gevoeligheid voor wie en wat kwetsbaar is naar voren brengen, en die levend houden. Juist daarin onderscheidt zij zich van andere partijen", zei theologe Jacobine Geel zaterdag tegen een congres dat haar speech met grote instemming begroette.

Tijdens een drukbezochte deelsessie daarna zijn er nog wel wat vragen over haar verhaal. Die gaan over wat compassie precies is - medelijden, zoals Van Dale zegt, of ligt het dichter bij de geraaktheid en het in vuur en vlam staan zoals Geel het uitlegt?

Geen van de zeker 100 leden wil deze middag weten hoe dat nieuwe 'kloppende hart' van de partij zich verhoudt tot de politieke werkelijkheid. Mauro, de jongen waar zoveel om te doen is, wordt in dit verband niet genoemd. De commissie onder leiding van Geel, die voorstellen doet voor de modernisering van de uitgangspunten van de partij, gaat niet over praktische politiek. De leden accepteren dat en zo kan er een uur geanimeerd worden gesproken over het gedachtengoed zonder de hinderlijke actualiteit daarbij te bertrekken. "Mauro is het heden", zegt Geel desgevraagd. "Dit is de toekomst, en er is nog een hele weg te gaan."

Dat die toekomst er een moet zijn waarin het CDA staat voor een samenleving waarin niet het eigenbelang prevaleert, maar de gemeenschap, dat is de commissie wel duidelijk na vier avonden in het land met 'gewone' CDA-leden. Geen 'ik-land, maar een wij-land', vat Geel de wens van de leden samen. Op basis van die gesprekken zet zij zich af tegen het liberale denken over vrijheid. In de christen-democratische visie is vrijheid niet alleen zelf kunnen kiezen, maar ook zorg dragen voor anderen.

Het CDA moet de moraliteit in de politiek terugbrengen, zegt ze. "Het zijn niet de kosten en protocollen die de toon moeten zetten, maar de vraag wat van waarde is, en wat waarde toevoegt." Voor die opmerkingen krijgt ze veel lof. Maar haar verhaal lijkt wel erg op wat GroenLinks en SP willen, zegt een lid uit Oss, die in een adem ook voorstelt de C van christelijk te schrappen. Anderen hechten juist aan de C. Een onderwijsman verwijst naar het christelijk onderwijs. Dat doet het prima, vanwege de goede naam. "Die moeten wij ook weer krijgen." Geel adviseert geen energie te steken in deze discussie: 'een heilloze weg.'

Wel zal er tot januari, als de commissie met haar eindvoorstellen komt, vast nog tijd gestoken worden in zin en onzin van het vervangen van het begrip rentmeesterschap voor zorgen voor de aarde. Dat doet sommige CDA'ers veel te veel denken aan het milieu, terwijl zij het rentmeesterschap vertalen als de opdracht, de financien op orde te hebben. Milieu, of liever duurzaamheid, komt bij de CDA-uitleg van rentmeesterschap op de tweede plaats - en ontbreekt trouwens in de Van Dale.

Uitgangspunten

De vier uitgangspunten van het CDA en de voorstellen voor modernisering van de commissie onder leiding van Jacobine Geel:

Gespreide verantwoordelijkheid wordt 'Nederland maken we samen'. Toelichting: De overheid geeft mensen en buurten, scholen, kerken, moskeeën, bedrijven het vertrouwen dat ze doen wat ze kunnen, de burger gunt de overheid de ruimte te doen wat hij moet doen.

Solidariteit wordt 'Betrokken en nabij'. Toelichting: Persoonlijke geraaktheid gaat vooraf aan de bereidheid tot financiële of andere hulp.

Publieke gerechtigheid wordt 'Rechtvaardig en betrouwbaar'. Toelichting: Een strenge en betrouwbare overheid die grenzen stelt en onrecht bestrijdt is nodig om ruimte te scheppen voor al het goede dat mensen tot stand kunnen brengen.

Rentmeesterschap wordt 'Zorg om de aarde'. Toelichting: Omwille van de zorg voor de aarde mogen we niet aarzelen om op korte termijn pijnlijke keuzes te maken, als we daarmee op lange termijn kunnen beschermen wat van waarde is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden