Jacob Marrell terug in Centraal Museum Utrecht

UTRECHT - Een waardevol stilleven van de 17de-eeuwse meester Jacob Marrell is na een Duits uitstapje terug bij het Centraal Museum in Utrecht. Een particulier kocht het aan en gaf het in langdurig bruikleen.

Van onze kunstredactie

Het Utrechtse museum had het stilleven 'Niet hoe Veel Maer hoe Eel' (uit circa 1655) tot 1994 ook al in bruikleen maar raakte het kwijt omdat de toenmalige eigenaar het van de hand deed. De afgelopen jaren hing het doek in een museum in Frankfurt.

Onlangs werd het werk te koop aangeboden op de kunstbeurs PAN Amsterdam, maar het museum had niet genoeg geld om het aan te kopen. De particulier Ernst Krijgers Janzen kocht het aan en gaf het vervolgens onmiddellijk weer in bruikleen aan het Centraal Museum.

acob Marrell (1613/1614-1681) werd in het Duitse Frankenthal geboren. Hij woonde en werkte twee lange periodes van zijn leven in Utrecht. Marrell wordt tot de Utrechtse schildersschool gerekend. Werk van Marell komt niet veel voor in Nederlanse openbare collecties. Alleen het Amsterdamse Rijksmuseum en het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen hebben ieder één bloemstilleven van Marrell. Onderop het stilleven, dat Marrell getuige de bronvermelding 'ab heem' naar voorbeeld van zijn tijdgenoot Jan Davidsz De Heem schilderde, staat het spreekwoord 'Niet hoe Veel Maer hoe Eel': niet hoe veel maar hoe edel. In modern Nederlands: het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden