Jacksonfans blijven solidair

Op de Jackson-fanclubdag twijfelt niemand aan de onschuld van Michael Jackson. Beschuldigingen dat zich zou hebben vergrepen aan een 13-jarig jongetje zijn gelogen. “En al zou het waar zijn, dat haalt me niets uit”, zegt een fan. “Het gaat om de muziek. En die is fantastisch!”

RUTGER VAHL

Bijna iedereen in de Jackson-familie zit in de muziek. Jermaine, Janet, Latoya, maar bovenal Michael Jackson. Hij is de beste, de bekendste en de rijkste van alle Jacksons. Maar ook de vreemdste. Hij liet zijn neus verkleinen en zijn zwarte huidskleur was van de een op de andere dag lichter geworden. Een zeldzame huidziekte, zei Michael. Hij schaamt zich dat hij zwart is, zeiden anderen. Hij woont op het mysterieuze landgoed Neverland. Gasten moeten een papier ondertekenen dat ze niemand zullen vertellen wat Michael tegen hen heeft gezegd. En twee jaar terug waren er de seks-beschuldigingen.

Dit najaar sloeg Michael van zich af met de CD HISstory: zijn verhaal. Volgens de fans de beste plaat die hij ooit maakte. “Het was het wachten waard” zegt Petra Westveer (24), voorzitter van de fanclub. Van alle geruchten is niets waar, zegt ze stellig, en nee, Michael en Lisa gaan niet scheiden. Vindt ze Michael op z'n minst niet een beetje raar? “Nee, niet raar. Hij heeft een ingewikkelde persoonlijkheid, dat wel. Maar wat wil je: de man heeft nooit een normale jeugd gehad.”

Zephyrus (21) vindt Michaels muziek 'fantastisch', maar denkt toch dat zijn hoogtepunt in de jaren tachtig lag. “Wat mij erin aanspreekt? Hij is een perfectionist en wil alleen het allerbeste. Dat heb ik zelf ook”.

De fanclubdag eindigt met een optreden van Giovanni 'Jackson' (19). Hij is één van de beste Michael Jackson-imitators van Nederland. “Met zo'n nieuwe CD moet ik een hoop nieuwe nummers instuderen”, zegt hij. Al die negatieve publiciteit vindt hij maar vervelend. “Ik vind zijn muziek de beste die er is. Ik dans als Michael Jackson, en play-back zijn nummers. Maar zijn privé-leven, daar heb ik niks mee te maken. Waarom vragen ze me er dan steeds naar?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden