Jackson beschouwt Europees record als schrale troostprijs

KEULEN (SID/RTR) - Moses Kiptanui en Colin Jackson zorgden gisteren tijdens het atletiekgala 'Weltklasse in Koln' voor de hoogtepunten met een wereld en een Europees record. De Keniaan snelde op de 3000 meter naar 7.28,96 en onttroonde daarmee de Marokkaan Said Aouita, die 20 augustus 1989 op dezelfde baan tot 7.29,45 was gekomen. Jackson scherpte zijn Europese record op de 110 meter horden aan tot 13,04 seconden.

De Brit heeft dat record al sinds 11 augustus 1988 (13,11 in Sestrieres) in zijn bezit. Op 28 januari 1990 liep Jackson in Auckland 13,08 en op 10 juli j.l. haalde hij daar in Londen nog eens twee tiende seconde van af.

Juist die laatste prestatie had nog eens de favorietenrol van Jackson op de Olympische Spelen bevestigd. Barcelona werd echter een enorme teleurstelling voor hem. Hij verspeelde zijn kansen toen hij in de finale hardhandig in aanraking kwam met de derde horde.

Jackson beschouwde het nieuwe Europese record slechts als een troostprijs voor de mislukking op de Montjuic. "Ik ben er heus wel blij mee" , zei hij. "Maar er weegt niets op tegen het missen van het goud in Barcelona."

Kiptanui haalde het wereldrecord drie kilometer weer terug naar Kenia. Toen Aouita drie jaar geleden in hetzelfde gala zijn toptijd liep verdrong hij de legendarische Henry Rono van de recordlijsten. Rono was maar liefst ruim elf jaar de snelste ter wereld met 7.32,1.

Het frisse, maar kalme weer was ideaal voor een recordpoging. Bovendien zorgde de Amerikaanse haas Greg Whiteley voor het juiste ritme over de eerste twee ronden, die werden afgelegd in exact twee minuten. Na 2000 meter, toen de Keniaan Cheruiyot de leiding had, leek het er met een tussentijd van 5.04,07 op, dat het record buiten bereik zou blijven. Toen kwam de enorme opmars van Kiptanui, die onder de voortdurende ovaties van de 38 000 toeschouwers steeds sneller leek te lopen.

Zelf was hij na afloop nog het meest verbaasd over het nieuwe wereldrecord. "Ik had dat niet voor mogelijk gehouden" , zei de nog nauwelijks van een blessure herstelde Kiptanui, die de Spelen miste omdat hij op de nationale selectiewedstrijden faalde. Kiptanui heeft voor woensdag in Zurich een verbetering van het wereldrecord op de 3000 meter steeple chase in gedachten.

Linford Christie kreeg in zijn eerste race als Olympisch kampioen op de 100 meter een nederlaag te slikken. De 32-jarige Brit moest de tien jaar jongere Nigeriaan Olapade Adeniken voor laten gaan (10,13 om 10,15 seconden). Ook de nummer drie, de Amerikaan Dennis Mitchell (eveneens derde in Barcelona), liet dezelfde tijd afdrukken als Christie, die lang niet zo flitsend van start ging als op de Spelen. Christie was na afloop realistisch: "Adeniken liep vandaag beter dan ik. Mijn start is wel eens beter geweest. Ik had moeite mijn balans te vinden."

Christie bevond zich in goed gezelschap. Van de twaalf Olympische kampioenen, die in Keulen aan de start verschenen, zegevierden er slechts vier: de Duitse Heike Drechsler (voldoende aan 7,06 m), wereldrecordhouder Kevin Young (VSt) op de 400 m horden (in 47,42 seconden, de een na beste tijd dit jaar), de GOS-atlete Jelena Romanowa op de drie km in de beste wereldseizoenprestatie (8.33,72) en de Amerikaanse hinkstapspringer Mike Conley (17,40).

Pikante nederlaag

De Amerikaanse Gwen Torrence leed op haar 'gouden' 200 meter een pikante nederlaag tegen de Gos-atlete Irina Priwalowa, die ze in Barcelona nog had beschuldigd van dopegebruik. De Oosteuropese liep de halve baan in 22,13, Torrence finishte in 22,31. Bij afwezigheid van Olympisch kampioene Ellen van Langen won Lilia Noeroetdinowa (GOS) de 800 meter in 1.58,83. Gail Devers, Olympisch kampioene 100 meter, bleef nu wel overeind op dezelfde afstand met horden (12,60), voor haar Amerikaanse landgenotes Tolbert en Martin.

De drie Nederlanders, die aan de start verschenen, maakten geen indruk. Christien Toonstra eindigde als negende op de 3000 meter. Haar tijd van 8.49,25 was bijna vier seconden boven haar persoonlijke record. Ze klaagde over vermoeidheid. "Ik heb na de Spelen veel geslapen om te herstellen. Pas vandaag voelde ik me weer een beetje normaal" , zei Toonstra, die in Barcelona de tien kilometer liep. In een Bloop over 800 meter werd Leon Haan zesde (1.47,06) en Toon Baltus tiende (1.49,30). Elly van Hulst, die zich wel had aangemeld, kwam niet opdagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden