Jacks affaire is geschenk voor nieuw politiek roddelblad

De cover van Binnenhof Beeld
De cover van Binnenhof

Jan Dijkgraaf windt er geen doekjes om: de affaire rond Jack de Vries komt voor hem als maker van het politieke roddelblad Binnenhof als een geschenk uit de hemel. Weliswaar was het blad, dat vandaag wordt gepresenteerd, al gedrukt toen de buitenechtelijke relatie van de CDA-staatssecretaris bekend werd. Maar de hoofdredacteur van HP/De Tijd verwacht dat dit nieuwste nieuws over het privéleven van een politicus de belangstelling voor zijn nieuwe uitgave flink zal voeden.

Maaike van Houten

En dat is belangrijk, zegt Dijkgraaf, want het gaat HP/De Tijd en Weekend, die het blad samen op de markt brengen, puur om het geld. „Je kan er allerlei dingen omheen verzinnen, dat we het publiek willen informeren enzo. Maar het gaat ons net als alle andere uitgevers gewoon om geld verdienen.”

Dat wil niet zeggen dat de hoofdredacteur het ook nutteloos vindt om roddels over politici te publiceren. Integendeel zelfs: „Wij willen de hypocrisie van politici aan de kaak stellen.” Als voorbeeld daarvan heeft Binnenhof GroenLinks fractieleidster Femke Halsema op de cover – met een sigaret in de mond. Er is geen politicus, van wat voor politieke kleur dan ook, die rokend op de foto wil. Maar ’iedereen’ weet volgens Dijkgraaf dat Halsema een smoker is. „Het is dus een politiek statement dat politici niet met sigaret op de foto willen”, redeneert de journalist. Die code wil hij in Binnenhof doorbreken. „Politici gaan over ons geld, ze nemen belangrijke maatregelen. Dus moeten ze ook geloofwaardig zijn.”

En ze moeten er volgens hem altijd rekening mee houden dat de media op de loer liggen. Engeland is wat dat betreft zijn lichtend voorbeeld: daar brengen de tabloids al jaren ’onthullingen’ over het privéleven van politici. Binnenhof belooft te komen met nieuws over hoe politici wonen, welke geheime relaties ze hebben, wie de grootste graaiers zijn. Ook komt het met ’de vuilnisbak van’. Niks mis mee, vindt Dijkgraaf: „Ze mogen ook in mijn vuilnisbak komen kijken. Als er niks te verbergen is, is er niks aan de hand. En als er wel wat te verbergen is, dan is er wel wat aan de hand en mag het publiek dat weten.” Ja, zegt ie, ook van hem.

Dijkgraaf vertrekt binnenkort naar Powned, de nieuwe rechtse televisiezender. Bij HP/De Tijd heeft hij gedurende zijn hoofdredacteurschap altijd afstand gehouden van de roddeljournalistiek: dat past niet bij de doelgroep van het blad, zegt hij. De weerstand van de HP-redactie kennende, heeft hij maar een paar redacteuren benaderd om mee te doen aan Binnenhof. Vijf van de achttien medewerkers hebben eraan bijgedragen. Van de rest wist hij toch wel dat ze niks van roddeljournalistiek moeten hebben, en trouwens ook niet van samenwerking met Weekend.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden