Jachtgeweren, boksbeugels en gaspistolen: Rotterdammers leveren vrijwillig 262 wapens in

Een overzicht van de wapens die werden ingeleverd bij de politie. Beeld EPA
Een overzicht van de wapens die werden ingeleverd bij de politie.Beeld EPA

De politie in Rotterdam heeft in een paar weken tijd 262 wapens ingezameld, onder het motto ‘Zonder straf van je wapen af’.

Bij zes Rotterdamse politiebureaus konden tussen 21 januari en afgelopen zondag allerlei wapens worden ingeleverd, zonder het risico op vervolging voor illegaal wapenbezit. Dat heeft geresulteerd in een fors arsenaal, zo maakte de politie gisteren bekend. 

“We zijn zeer content met wat deze actie heeft opgeleverd, zegt Lillian van Duijvenbode, woordvoerder van de Rotterdamse politie. “We konden zelfs maar 160 van de 262 ­ingeleverde wapens uitstallen, meer ruimte was er niet.”

Onder de ingeleverde wapens ­waren jachtgeweren en gaspistolen, maar ook 60 andere vuurwapens die klaar waren voor gebruik, en 650 kilo munitie. Verder werden steek- en slagwapens ingeleverd, waaronder messen, zwaarden en boksbeugels. Vermoedelijk komen er nog vuurwapens bij. De politie heeft een tiental afspraken staan om vuurwapens bij mensen thuis op te halen, zodat zij er niet mee over straat hoeven.

“Indrukwekkend, als je het allemaal zo ziet uitgestald. Ongelooflijk dat mensen dat allemaal thuis hebben liggen”, zegt Ronald Schouten, sociaal ondernemer en maatschappelijk werker in Rotterdam. Hij was vorig voorjaar een van de initiatiefnemers van de petitie en website Wapens de Wijk Uit, een actie waar politie en gemeente zich later bij aansloten.

Veel schietincidenten

Dat er veel wapens in de havenstad circuleren is duidelijk. Vorig jaar kwamen 15 mensen in Rotterdam door een misdrijf om het leven. Het afgelopen jaar meldde de politie 71 schietpartijen. Dat is weliswaar een lichte daling ten opzichte van de twee voorgaande jaren – in 2017 was er sprake van 84 schietpartijen en in 2016 waren het er 85 – maar voor Rotterdamse burgers nog steeds veel te veel.

Om die reden stelden eind vorig jaar een aantal buurtnetwerken en de mensen achter de actie ‘Wapens de Wijk Uit’ de politie voor opnieuw een wapeninzamelactie te organiseren. De laatste in Rotterdam da­teerde alweer van tien jaar geleden.

“In het dagelijks leven worden we allemaal weleens geconfronteerd met een schietincident, of zien het in de media. Dat tast het gevoel van veiligheid van mensen aan en doet het maatschappelijk werk teniet”, zegt Schouten. “Daarom vond ik het tof van de politie dat ze meteen op ons verzoek inging. Dan zie je dat de soms logge overheid toch meedenkt, meedoet en actie onderneemt.”

Antiek

Veel van de ingeleverde wapens zijn bijna antiek te noemen. “Het waren veel mensen op leeftijd die wapens kwamen inleveren. Die wilden hun kinderen daar later niet mee opzadelen”, zegt politiewoordvoerder Van Duijvenbode.

Automatische wapens zaten er niet tussen. “We hebben ook nooit de illusie gehad dat zware criminelen hun zware wapens zouden komen inleveren. Daarom doen we veel ­onderzoek, ook preventief, en zijn er sleutelfiguren die we in de gaten houden”, aldus Van Duijvenbode. “Met deze actie willen we vooral het signaal afgeven dat er iets moet veranderen in de norm en het gedrag van mensen, en het gemak waarmee soms naar een wapen wordt gegrepen.”

De ingeleverde wapens worden allemaal vernietigd. “Heel goed dat er weer wat wapens van de straat zijn gehaald”, zegt maatschappelijk werker Schouten. “Je kunt zo de wereld een klein beetje beter maken in je wijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden