Jacht op vosjes leidt tot strijd om auteursrecht

Hoe maak je vijf jonge vossen die diep onder de grond zijn verscholen en daar worden bewaakt door moeder de vos, onschadelijk? Je omsingelt het vossehol, graaft het uit en stuurt er een speciaal hondje op af. Dan is het afwachten geblazen, totdat er een gegil opklinkt en de hond successievelijk de vossewelpen komt apporteren.

BIJDRAGE: HANS DE PRETER

Deze methode van vossebestrijding staat sinds kort bekend als de 'Rimmert-methode'. De benaming is afkomstig van de Stichting Kritisch Faunabeheer uit Amstelveen, die de methode heeft genoemd naar de Groningse jager dr. Rimmert van der Kooij, in het dagelijks leven universitair hoofddocent orthopedagogie. Als enthousiast jager deed hij in juli 1993 onder het pseudoniem 'Rimmert' in het blad 'De Nederlandse Jager' verslag van een vossejacht in oost-Groningen.

Volgens Van der Kooij is er niets tegen de vossejacht in Oost-Groningen, omdat er zeer veel vossen vanuit Duitsland binnen zijn gekomen, waardoor het labiele biologische evenwicht is verstoord. De vossen hebben het volgens Van der Kooij gemunt op zeldzame soorten, waaronder de grutto.

In het artikel beschrijft hij welgemoed hoe jagers een nest met jonge vossen opruimden. Dat had hij beter niet kunnen doen, want dat blad wordt ook zeer aandachtig gelezen door redacteuren van Argus, het blad van Kritisch Faunabeheer, op jacht naar nieuws. Een van de redacteuren, Niko Koffeman, stoorde zich zeer aan de beeldende beschrijving van de vossejacht en hij bestempelde de jachtmethode tot de 'Rimmert-methode'. En dat komt Kritisch Faunabeheer nu op een proces te staan, omdat Argus de naam van de schrijver van de rubriek 'Rimmert' onthulde.

Van der Kooij heeft daarvoor nu een schadevergoeding geëist van vijfduizend gulden, omdat een pseudoniem werd prijs gegeven, waarmee volgens hem artikel 15 van de auteurswet zou zijn geschonden. In plaats van over het nut van de vossejacht zal er dus straks voor de rechter gediscussieerd worden over de vraag of Kritisch Faunabeheer al dan niet een pseudoniem mocht prijs geven.

Bij Kritisch Faunabeheer zien ze een proces vol vertrouwen tegemoet. Volgens een woordvoerder is 'Rimmert' geen pseudoniem, maar gewoon een onvolledige weergave van een naam, zoals die ook wel door anderen wordt gebruikt; bijvoorbeeld door Beatrix, Len of Oprah. Van der Kooij houdt vast aan het proces, omdat er volgens hem door Kritisch Faunabeheer op de man is gespeeld en niet op de bal. Maar volgens Faunabeheer was daar geen sprake van, en wordt het hoog tijd dat in Nederland de bloeddorstige 'Herodusjacht' op vossebaby's en op moedervossen gedurende de zoogtijd wordt verboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden