Jacht op terreurverheerlijkers is te ad hoc, meent advocaat

Nieuwe wet: wie juicht over aanslagen direct vastgezet

KLEIS JAGER

De Franse justitie heeft de eerste personen die de terroristen Amedy Coulibaly en de broers Kouachi toejuichen al veroordeeld. Die dadendrang is niet ongevaarlijk, waarschuwen critici.

"Het recht is gebaat bij bezinning, nu handelt men onder invloed van de emotie." Emmanuel Pierrat is advocaat, gespecialiseerd in zaken rond de vrijheid van meningsuiting. Hij verwacht problemen door het offensief dat justitie nu is begonnen tegen terreur-apologeten.

Het Openbaar Ministerie telde een paar dagen geleden op sociale media 3271 gevallen van verheerlijking van terreur. Verschillende jihadsympathisanten, die bijvoorbeeld foto's van kalasjnikovs plaatsten en daar teksten als 'From Syria, with love' en 'Bye bye Charlie' bij schreven, zitten al vast; tientallen procedures zijn in gang gezet. Een nieuwe terreurwet, die vorig jaar november apologie van terreur van het mediarecht naar het strafrecht verhuisde, maakt het mogelijk veel sneller en harder op te treden.

Het is niet verstandig om op deze manier gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden, meent Pierrat. "Tot nu toe kwamen zaken waarbij opniemakers of politici verdacht werden van het overschrijden van grenzen een jaar na dato voor de rechter. Er was gelegenheid om iets af te wegen zonder de opwinding van het moment. Nu wordt hals over kop gehandeld. Het is moeilijk terug te draaien: de Amerikanen betreuren hun Patriot Act nu vaak omdat deze fundamentele vrijheden bedreigt."

Veel Franse moslims klagen dat er wordt gemeten met twee maten. Zij hebben het idee dat anderen hun profeet mogen beledigen, maar dat zij niets mogen zeggen. "Dat sentiment zal alleen maar sterker worden als het veroordelingen blijft regenen", voorspelt Pierrat. "Een veroordeelde kan bevestigd worden in zijn afkeer ten opzichte van dit land."

Dat Charlie Hebdo wel de profeet mag afbeelden terwijl de antisemitische komiek Dieudonné vorige week in voorlopige hechtenis werd genomen, wordt slecht begrepen. Dieudonné had op Facebook laten weten dat hij zich op de dag van de grote demonstratie van vorige week 'Charlie Coulibaly' voelt. "Door hem te vervolgen, los je het probleem van Dieudonné niet op", denkt Pierrat. "Als hij wordt veroordeeld, wat erg onzeker is met zo'n ambigue uitspraak, dan is hij een martelaar. En hij wint ook als hij niet wordt veroordeeld."

Pierrat verdedigde in 2002 de schrijver Michel Houellebecq, die de islam toen de 'meest idiote religie' had genoemd. "Religiekritiek mag, ook als ze heel stevig is, oordeelde toen de rechter. Maar aanzetten tot haat tegen een persoon met een bepaald geloof, zoals Dieudonné heeft gedaan, dat mag niet. Charlie Hebdo heeft nooit een karikatuur gemaakt die uitdrukt dat moslims dieven zijn, dat zou strafbaar zijn geweest, want racistisch. Maar een religie, profeet of idealen karikaturiseren, dat mag wel."

Om burgers vertrouwd te maken met deze verschillen, zou een pedagogische aanpak beter zijn, denkt Pierrat. "Te denken valt aan taakstraffen, dat is echt veel beter dan zware straffen die als voorbeeld moeten dienen. Nu staat er tot vijf jaar celstraf en een boete van 75.000 euro op apologie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden